Sarıgül meclisi de kandırmış

Sarıgül meclisi de kandırmış

İçişleri Bakanlığı tarafından Şişli Belediyesi hakkında başlatılan incelemeye konu olan 'sosyal sorumluluk vergisi'nin kendi talepleri üzerine Osmanbeyli iş adamlarının belediyeye yardım yapabilmesinin yasal yolunu açabilmek amacıyla meclisten geçirildiği

 Türkiye'de resmi olarak ilk kez Şişli Belediyesi'nin yürürlüğe koyduğu "yerel vergiye" inceleme geldi. İçişleri Bakanlığı konuyu incelemeye aldı. 

Şişli Belediyesi "yerel vergi" uygulaması olarak nitelenen "sosyal sorumluluk vergisi" toplamaya başlamış ve 70 bin esnaftan bin ila 15 bin lira arasında bir vergi alınması için harekete geçmişti. 19 Kasım 2012'de gayrimenkulü olan vatandaş ve şirketlere getirilen 'Sosyal Sorumluluk Katkı Payı' uygulamasına, esnaftan itirazlar gelirken, konuya ilişkin bir şikâyet olmasını bekleyen İçişleri Bakanlığı da harekete geçti. 

İtirazların yükselmesi ve konunun kamuoyuna yansımasının ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in talimatıyla inceleme başlatıldı. Konu Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından incelenecek. 

DENETİM YAPILACAK 

Gerekirse müfettiş gönderilerek denetim yapılacak. Yasal durumun incelenmesi ve belediyenin yetkisinin bulunup bulunmadığının tespit edilmesinin ardından ise konunun iptali gündeme gelecek. Belediye meclisi kararı olduğu için belediye başkanına bu konuda bir soruşturmaya konu edilip edilemeyeceği de araştırılıyor. Şişli Belediye Meclisi'nin muhalif üyeleride konuyu yargıya taşıyacaklarını daha önce açıklamışlardı.

KARARI FIRSAT BİLDİ

'Sosyal Sorumluluk Katkı Payı'nın hikayesi ise şöyle: Konu Şişli Belediye Meclisi gündemine Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği'nin belediyeye para yardımı yapmak istemesiyle geldi. Derneğin belediyeye vermek istediği parayı yasal yollardan alabilmek için belediye meclisi bunu 'sosyal sorumluluk' adı altında bir meclis kararıyla yasal hale getirdi. Ardından Sarıgül, meclisin bu kararını fırsat bilerek, esnaftan para istemeye başladı. 

MECLİS ÜYELERİ DE ŞAŞKIN

Öte yandan bu karar lehine oy kullanan meclis üyeleri de gelişmeler karşısında şaşkına döndü. Kararın bu şekilde kullanılacağından habersiz oy kullanan AK Partili, CHP'li ve bağımsız üyeler, inceleme başlatılınca neye uğradıklarını şaşırdı. CHP'li meclis üyeleri geçtiğimiz günlerde yapılan meclis oturumunda kararın iptal edilmesi için teklif vermişti. 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.