SAĞLIKSIZ VE GÜVENİLİRLİĞİ YOK

SAĞLIKSIZ VE GÜVENİLİRLİĞİ YOK

HİZMET BİNASININ MALİYETİ YÜKSEK, ELEKTRİK DİREKLERİNE DİKKAT, BİR ŞEYLER YANLIŞ GİDİYOR

CHP Meclis Üyesi Nurettin Tan;

Performans programları ile bütçeler birlikte değerlendirilmelidir. Performans programları sonuç odaklı bir anlayışla güvenli bilgilere dayanmalıdır. Mali saydamlığı olmalıdır. Hedeflerin, sade ve anlaşılır olması gerekir. Bütçe; bilindiği üzere, belli bir süre için, genel olarak bir yıl içerisindeki gelir ve giderlerin ayrıntılarını tasarlayan hesap cetvelidir. 2011 ve 2012 karşılaştırıldığında dikkat çeken kalemler şöyle; Özel Kalem Müdürlüğü’ndeki idare bütçe 2 milyon 258 bin lira, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün 2011 yılında 6 milyon 560 bin 850 liradan 27 milyon 111 milyona çıkmış. Burada 20 milyon 544 bin liralık ek bütçe yapılmış. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesi 5 milyon 108 bin 559 liradan, 19 milyon 274 bin 500 liraya çıkmış. Bu üç kalem 2012 bütçesine 60 milyonluk ilavenin 36 milyon 960 bin 518 lirası bu üç müdürlüğe ayrılmış. Diğer müdürlüklere dağıtılıp daha ekonomik olacağını düşünüyorum.  Sokak çocuklarını koruma çalışmalarını olumlu buluyorum. Ancak, ayrılmış bir kaynak göremedim.

HİZMET BİNASININ MALİYETİ YÜKSEK

Yeni hizmet binamızın 19 milyar civarında bir maliyeti görünüyor. Bu maliyet yüksek gibi görünmektedir. Yapı ruhsatındaki maliyet nedir? Memurlarımıza lokal yapılacağı ifade edilmiştir. Destekliyorum ve kısa sürede hayata geçirilmesini öneriyorum.

ELEKTRİK DİREKLERİNE DİKKAT

Ayrıca sokak aydınlatma direklerinin yenilenmesine dikkat çekmek istiyorum. 1 milyon 800 bin lira ayrılmış. İlk yapıldıklarında özensiz davranılmıştır. Programımızda yağmur ve atık suyu masrafları için ayrılan tahsisat azdır. Performans program 320 milyon lira olarak gözükmektedir. Bir önceki yıl bütçesine göre fazladır. Avrupa’da ekonomik krizin olduğu, ülkemizi de etkilediği bir ortamda vergi ve diğer gelirlere dayanarak bütçeye konmuştur. Tahsilat durumumuz bir önceki yıla göre değerlendirilmelidir. Şahsen benim tereddüdüm vardır. Yeniden değerlendirilmesini öneriyorum.

BİR ŞEYLER YANLIŞ GİDİYOR

Her iki yıl arasında görünen bu kadar anormal artış bile bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesidir. Bu artışlarda ortaya çıkan, ekonomik krizin tavan yaptığı bir ortamda belediyemizin bütçeye yapmış olduğu 60 milyonluk ilavede, 36 milyon 960 bin 518 lirasının bu üç kaleme ayrılması düşündürücüdür. Bütçenin yatırım ağırlıklı bir bütçe olması gerekirdi.

Bütçenin gelir kalemlerine baktığımızda 2012 yılında bütçesindeki vergi gelirleri 209 milyon 251 bin TL’dir. Diğer gelirler ise 61 milyon 820 bin TL’dir. Bu iki vergi kalemi baz alındığında bütçe gelirlerinin yüzde 85’ine tekabül etmektedir. 2012 kanun bütçesi 320 milyon TL’ye, bina ve arsa giderleri tahsil oranı yüzde yüz gerçekleşse bile bütçenin yüzde 85 civarında olup, gerçekçi bütçenin 172- 175 milyon lirasına tekabül etmektedir. Bu tahmin tahsilat açısından bakıldığı gibi, gerçekleşeceğine inancım fazla yoktur. Dikkat çeken diğer bir konu ise teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler, sermaye gelirleri ile red ve iadeler, 2011 bütçesi ile kuruşu kuruşuna aynıdır. Örneğin belediye kira gelirlerinde 1 TL’de artış olmayacak. Bu kalemler ile ilgili olarak hiçbir çalışma yapılmamış olması,  sağlıksız ve güvenilirliği olmayan bir bütçe ortaya çıkartmıştır. Bu bütçenin gerçekleşmeyeceği inancında olduğumu bildirir, Şişli halkına hayırlı olmasını dilerim.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.