Ölümünün 10. Yılı..

Ölümünün 10. Yılı..

Genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 10 yıl önce hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink anıldı.

Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos  gazetesi  Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 10. yılında anıldı.  Katılımcılar, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Şişli Halaskargazi  Caddesi’ndeki Agos gazetesinin önünde, saat  12.30’dan itibaren toplanmaya  başladı.  Agos gazetesi önündeki törene Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, oğlu Arat  Dink ile kızları Delal ve Sera Dink’in yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Garo  Paylan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile çok  sayıda kişi katıldı.

Bu Kez Otobüs Üzerinden

Üzerinde “10 Yıldır Özlüyoruz Ahparig” yazan dev pankartın asıldığı  gazete binasının girişinde, Hrant’ın arkadaşları insan zinciri oluşturdu.  Katılımcılar Dink’in öldürüldüğü noktaya kırmızı karanfil bıraktı. Hrant Dink’in öldürüldüğü saat olan 15.05’te saygı duruşunda  bulunuldu. Saygı duruşu sırasında her yıl olduğu gibi Hrant Dink’in kendi  sesinden “Su çatlağını buldu” hikayesi, katılımcılara dinletildi.  Agos gazetesinin eski binasının tadilatta olması nedeniyle, konuşmalar  bu yıl ilk kez binanın penceresinden değil, otobüs üzerinden yapıldı.

Rakel Dink Konuştu

Dink'in eşi Rakel Dink, anma töreninde yaptığı konuşmada Hrant Dink'e  seslenerek, "10 yıl, dile kolay, tam 10 yıl. Sensiz hiç kolay değil. Sensiz  olmak, sevdiğinin yanında olmayışı, hele kalleş bir planla benden almaları ayrıca  acı, ayrıca keder ve üzüntü dolu." dedi. Rakel Dink, son 10 yıl yaşananları ise "10 yılda neler neler oldu ah  sevgilim. Malatya katliamı, İskenderun, Sevag Balıkçı, Roboski, Gezi Olayları,  Suruç, Diyarbakır, Sur, Mardin, Nusaybin, Cizre, Şırnak, Tahir Elçi, Ankara, 15  Temmuz, Maçka, İzmir, Gaziantep, Ortaköy, Havaalanı ve Ortadoğu’daki savaş.  Operasyonlar, terör, daha neler neler… İnsanlar korkar oldu, nefes alamaz hale  geldi. Kişilikler ayakaltına alındı. Onurlar kırıldı, küçümsendi. Bir gün  kuzeyden esen rüzgar ekiyor ölüm tarlasını, bir gün güneyden esen… Lanetli hasadı  toplayansa yine biz, yine halk… Kıyılarımıza bebek ölüleri vuruyor… Dahası var  mı?" diyerek anlattı.

  Hrant Dink'in ardından geçen 10 yıllık dava sürecine de değinen Rakel  Dink, "Mahkemelere girdik çıktık. Üzerimize gülündü, hakaret edildi. Önce  'Cinayette örgüt yoktur' dendi, sonra Yargıtay 'Örgüt varmış ama birkaç  milliyetçi gençle sınırlı' dedi. Sonra gün geldi, cinayeti işleyen, sonra üzerini  örten, bundan çıkar sağlamaya çalışan devletin içindeki ittifaklardan biri birden  bozuldu... Birkaç milliyetçi gençten oluşan örgüt gitti, yerine FETÖ geldi. Bir  ara Ergenekon’muş gibi yaptılar, ama bizim davayı teğet geçti." diye konuştu.

 Olay yeri görüntülerinin yine ortalığa saçıldığını, 10 yıl önce, bu  saatlerde, gazetenin önünde sivilden çok jandarmanın olduğunun söylendiğini ifade  eden Dink, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bekliyoruz bakalım, kaç yıldır süren bu soruşturma ne zaman nihayete  erecek. Daha önce de dedik, yine diyeceğiz. Bu cinayetin faili meşhurdur. Bu  cinayetin faili öyle görünüyor ki tüm kademeleriyle devlettir. Bu halkın  vicdanının bunu anlamak için 10 yılda ortaya saçılan kepazeliğin ötesinde bir  şeye ihtiyacı da yoktur. Yok eğer, devlet değilse yine o devlet kendi içindeki  taşları ayıklamakla sorumludur. 

 Bugün sizlerle 10 yıl önce öldürülen eşimin acısını paylaşıyor,  davasından bahsediyor olmak inanın acı verici. Ama ülkenin demokratikleşmesi için  bu dava da bu milletin önemli bir davası. Tüm bu yaşananlar içinde bizlere  gelecek adına hala umut veren tek şey, halkın bu cinayeti vicdanlarında mahkum  etmesidir. Bu dava, Türkiye’nin demokratikleşme anahtarlarından biridir. İlla bir  şey için kullanacaksanız bunun için tepe tepe kullanın."

Dink, sadece birlikte yaşamak değil, eşit, mutlu, onurlu ve özgür  yaşamanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Gelin, bu ülkedeki güvercin  tedirginliğini kaldıralım. Gelin, güvercinlere kıymayalım. " diyerek sözlerini  tamamladı. Anma töreninin ardından, katılımcılar Agos gazetesi önünden ayrıldı.  Tören nedeniyle kapatılan yollar tekrar araç trafiğine açıldı. 

Polis Kuş Uçurtmadı

Agos gazetesi önünde yapılacak anma töreni öncesinde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Gazetenin bulunduğu cadde, Rumeli Caddesi ve Pangaltı ışıklarından itibaren demir bariyerlerle kapatıldı. Alanda bulunan yayalar da çıkarılarak polis tarafından, eğitimli köpeklerle çevrede ve dükkanlarda güvenlik araması yapıldı, TOMA'lar hazır bekletildi. Diğer taraftan polis özel harekatta alandaki güvenlik önlemlerinde görev alıyor.

Şişli Belediye Başkanı'da Törendeydi

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü' de Törende yerini alanlar arasındaydı. Gün Boyu attığı tweetler ile Hrant Dink'i unutmadığını gösteren resimler ve paylaşımlarda bulundu...

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.