KIZLIK ZARI DİKİMİ

KIZLIK ZARI DİKİMİ

İçerisinde yaşıyor olduğumuz toplumun kendine has birçok kuralı çevremizi adete bir kalenin surları misali sarmış durumdadır ve bu kuralların yaratmış olduğu baskı çoğu zaman o toplumda yaşayan bireylerin hayatlarına yön vermektedir.

İçerisinde yaşıyor olduğumuz toplumun kendine has birçok kuralı çevremizi adete bir kalenin surları misali sarmış durumdadır ve bu kuralların yaratmış olduğu baskı çoğu zaman o toplumda yaşayan bireylerin hayatlarına yön vermektedir. Bu konulardan önde gelenlerinden birisi de bekaret kavramıdır. Gerek yaşadığımız toplumda ve gerekse de dünya üzerindeki pek çok toplumda bekaret ve dolyaısıyla kızlık zarı ile ahlaki normlar arasında doğrudan kuvvetli bir ilişki kurulmuş ve kızlık zarının yırtılması durumu bekaretin kaybını işaret ettiği için ahlaki bir tabu olarak tanımlanmıştır.

Kızlık Zarı Nedir?

Kızlık zarı ya da Latince ismiyle “Hymen” vajinanın dışarı doğru açılan kısmından yaklaşık olarak 1 - 1,5 cm içinde deri görünümlü bir dokudur. Hymen kelimesi kökenini eski yunanda evlilik tanrısı olan Hymenaous'dan almaktadır. Buradan da anlaşılabileceği üzere kızlık zarı ve bekaret tabusu yalnızca günümüzde değil eski çağlardan beri bir çok kültürde varolmuş bir tabudur. 

Kızlık Zarının Yapısı

Kızlık zarının sahip olduğu yapı gereğince, zarın ön yüzeyi deri ile arka yüzeyi ise mukoza ile kaplıdır. Kızlık zarı, ergenlik öncesi çocukluk döneminde sert ve kalın bir yapıya sahipken, bireyin ergenlik dönemine girmesi ile birlikte, adet kanamasının gerçeklemesine izin verecek bir yapıya dönüşür ve daha yumuşak, esnek bir yapı halini alır.

Kızlık zarı (hymen - himen), vajina mukozasının devamından başlayarak vajina girişinde bir kıvrım oluşturmaktadır. Kızlık zarı her kadının sahip olduğu bir doku parçasıdır. Bununla beraber zarın yapısı kadından kadına değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kadınlarda daha geniş bir yapıya sahip olan kızlık zarı, bazı kadınlarda ise daha dar ve ince bir yapıdadır. Kızlık zarının çeşitli şekilleri bulunmaktadır. Kızlık zarının ortasında adet kanamalarının dışarıya aktarılmasını sağlayan delik ve delikçikler bulunmaktadır. Bu delikler kadından kadına farklı ebatlarda olabilmektedir. Bazı kadınlarda ise kızlık zarı vajinanın tamamını kaplamaktadır. Bu duruma sahip kadınlarda ilk adet kanaması ile beraber, adet kanının dışarıya akmaması sonucunda birtakım kliniksel sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bunun yaşandığı durumlarda kişiye uygulanan tedavi son derece basittir. Uygulanan tedavi ile kızlık zarından bir delik açılmakta ve adet kanının dışarı aktarılması sağlanmaktadır. Normal durumlarda ilk cinsel birleşme sırasında kızlık zarının yırtılması ve kanama görülmesi beklenilmektedir. Ancak bazı kadınlarda kızlık zarı oldukça geniş bir yapıya sahip olduğundan cinsel ilişki esnasında penis kızlık zarını yırtamayabilir. Kızlık zarının yırtılmasına engel olan bir diğer unsur ise kullanılan adet tamponlarıdır. Son dönemlerde kişilerde görülen bir diğer durum ise mastürbasyon esnasında kadının farkına varmadan kendi zarını kendisinin yırtmasıdır. Burada bahsi geçen sebeplere bağlı olarak ya da herhangi bir diğer nedenden dolayı yırtılan bir zar eski haline gelemez.

Son yıllarda oldukça sık yapılan genital uygulamalardan birisi olan kızlık zarı dikiminde genellikle tercih edilen zarın kalıcı bir şekilde onarılmasıdır. Kalıcı tamir ile işlemden aylar sonra dahi ilişkiye girilse de kanama gözlenmektedir. Kalıcı tamir yönteminde flep ile ve mikrocerrahi ile olmak üzere iki ayrı yöntem ile işlem gerçekleştirilmektedir. Flep yöntemi ile kızlık zarının bulunduğu alandan kaldırılan ince bir zar gibi mukoza dokusu ile vajina kanalı daraltılabilmektedir. Kalıcı kızlık zarı tamiri sonrası herhangi bir yara izi ya da dikiş izi kalmamaktadır. Bu işlemin ardından dikişler kendiliğinden erimektedir ve dolayısıyla herhangi bir dikiş aldırma durumuna ihtiyaç duyulmaz. Kalıcı kızlık zarı tamirinden sonra kişi vakit kaybetmeden iş ve sosyal yaşantısına dönebilir ve herhangi bir fiziksel aktivite kısıtlaması yaşamaz. Mikrocerrahi yönteminde ise bozulmuş olan kızlık zarı (himen) dokusunun her iki ucu birleştirilerek kızlık zarı onarımı yapılmış olur. 

Daha önceden de değinildiği gibi kızlık zarı (hymen) kişiden kişiye farklı kalınlıklarda, sertliklerde, farklı konumlarda ve farklı yapılarda bulunabilir. Bazı kızlık zarları delikli bir yapıya sahipken, bazıları da tamamen kapalı olabilmektedir.Kızlık zarları sahip oldukları şekillere göre; anüler (halka), imperfore (deliksiz) hymen, septalıhymen, kribriform ve esnek (yırtılmayan) hymen gibi isimlerle adlandırılırlar. Farklı yapılarda olsalar dahi kızlık zarı dikimi-tamiri uygulaması hepsi için aynıdır.

Kızlık zarı dikimi kalıcı ya da geçici olarak nitelendirilen 2 farklı yöntemle yapılabilmektedir. Kalıcı yöntemle kızlık zarı tamirine Mikrocerrahi ve Flep  kızlık zarı dikimi yöntemleridir. Flep, vajinanın arkasında yer alan duvarda bulunan doku parçasına verilen isimdir, bu yüzden bu ameliyata flep tekniğiyle kızlık zarı dikimi ameliyatı da denilmektedir.

Flep Kızlık Zarı Dikimi

Flep yöntemiyle kalıcı kızlık zarı tamirinde vajinanın iç kısmında bulunan flep dokusu kaldırılarak yeni bir kızlık zarının bu alanda yapılandırılması sağlanır. İşlemin yapıldığı bu alanın kanlanması, vajinada bulunan damarlar tarafından sağlanmaktadır. Yeniden yapılandırılan ve onarılan kızlık zarı, bulunduğu alandaki vajina duvarını çepeçevre sarmakta ve o bölgede tıpkı bakire bayanlardaki gibi bir bariyer görevi üstlenmektedir. Bu yapının ortasında yırtılmamış doğal kızlık zarında olduğu gibi bir delik bulunmaktadır, bu açıklık sayesinde adet kanı ve vajinal salgılar dışarı akabilmektedir. Uygulama sonrasında kadının yaşayacağı cinsel ilişki sırasında yeniden yapılandırılan kızlık zarı tıpkı doğal kızlık zarı gibi yırtılarak vajinada bir kanama meydana gelir. Kanama bakire bayanda olduğu gibi yırtılma sonucu o bölgedeki damarların hasar görmesi nedeni ile olur. Görülen kanamanın miktarı, özelliği ve rengi bakire bir kadında meydana gelen kanama ile aynı şekildedir. Ülkemizde kadınlar arasında daha çok bilinen kızlık zarı diktirme yöntemi flep tekniğidir. Alternatif bir kalıcı yöntem ise mikrocerrahi yöntemidir. Mikrocerrahi ile kızlık zarı diktirenler kısmen daha doğal sonuç aldıklarını belirtebilmektedir. Ancak mikrocerrahi ile kızlık zarı tamiri flep yöntemine göre daha komplekstir ve tecrübeli ellerde yapılmalıdır. Ayrıca her hasta mikrocerrahi tekniğine uygun olmayabilir. 

Mikrocerrahi ile Kızlık Zarı Dikimi

Flep tekniğinde vajina içinde bir duvardan ayırılan bir doku karşı taraftaki duvara tutturulur. Mikrocerrahi kızlık zarı dikimi yönteminde ise kızlık zarının bozulan uçları birbirine tutturulur. Flep'e göre daha doğal bir etki sağlar. Ancak mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi yapan doktorlar; flep ile yapanlara göre daha tecrübeli ve hassas olmalıdır. Ayrıca her hasta mikrocerrahi yöntemi için uygun olmayabilir. Uzman Jinekolog doktorunuz sizi bu konuda yönlendirecektir. 

Mikrocerrahi ile kızlık zarı ameliyatından sonra ya da aynı seansta vajina daraltma ameliyatı (vajinoplasti) veya ameliyatsız lazerle vajina daraltma işlemleri yapılabilmektedir. Özellikle ilk ilişki izlenimi vermek isteyen ve vajinasında genişleme olan kişiler kızlık zarı operasyonuyla beraber vajen daraltma işlemlerine de başvurabilmektedir.  

Mikrocerrahi mi Flep mi?

Öncelikle hatırlatmakta fayda var: bu sayfada ve sitenin tamamında verilen bilgiler ön bilgilendirme amaçlıdır, hiç bir tıbbi uygulama için esas oluşturmaz. Bu sebeple hangi yöntemle kızlık zarı dikimi yaptıracağınıza karar vermek için mutlaka kadın doğum uzmanı doktorunuza başvurunuz. 

Mikrocerrahi ile kızlık zarı dikiminin flep yöntemine göre en büyük avantajı daha doğal bir etki sağlamasıdır. Ancak hangi yöntemin daha doğru sonuç vereceği ve daha sağlıklı olacağı kişinin özel durumuna bağlı olarak değişebilir, bu sebeple bu konuda karar alırken doktorunuza danışınız.

Kızlık Zarı Diktirmek İçin En Uygun Zaman

Kızlık zarı ameliyatı için en uygun dönem adet kanamasının olmadığı dönemlerdir. 

Kızlık Zarı Dikimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arama motorlarında kızlık zarı dikimi merkezleri, kızlık zarı dikimi yapan doktorlar gibi bir çok arama yapılmaktadır. Bu durum bu işlemi yaptıracak kişilerin güvenilir bir merkez ve doktor arayışı içerisinde olduğunu göstermektedir. Kızlık zarı dikimi öncesi dikkat edilmesi gereken en önemi husus budur. İşlemin mutlaka kadın doğum uzmanı bir hekim tarafından steril koşullarda yapılması gerekmektedir. Operasyon öncesi doktorunuz tarafından gerekli jinekolojik muayeneler yapılır ve sizin de talepleriniz ve öykünüz dinlenerek hangi yöntemle (flep mi mikrocerrahi mi) işlem yapılacağına karar verilir.

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kızlık zarı operasyonu sonras kişi sosyal hayatına hemen dönebilmektedir. İlk doktor muayenesine kadar dikkat etmeniz gerekenler aşağıda listelenmiştir : 

1. Kızlık zarı dikimi sonrası aşırı olmayan kanama normal ve beklenen bir durumdur. Ancak kanamanın endişe verici miktarda olması, adet kanamasından daha fazla miktarda olması durumunda mutlaka hekiminize başvurunuz.

2. Uygulama sonrasındaki 1-2 günlük süreç içerisinde kanama olmayıp sonrasında kanama olması hastaları paniğe ve "dikişler mi patladı?" gibi sorulara sevk edebilmektedir. Aslında bu noktada olan içerde biriken kanın 1-2 gün sonra dışarı çıkmasıdır. Yine de endişe etmeniz halinde doktorunuza başvurunuz.

3. İşlem sonrası 2 gün duş alınmaması sonrasında ise 1 hafta süreyle ılık su ile duş alınması tavsiye edilir. Genital bölge temizliği yaparken keseleme gibi tahriş edici yöntemlere başvurmamanız, nazik olmanız ve sabunlu su kullanmamanız tavsiye edilir.

4. Enfeksiyon riskine karşı genital bölge temiz tutulmalıdır.

5. Yumuşak pamuklu iç çamaşırı kullanmanız ve mümkünse günde 1 kere değiştirmeniz tavsiye edilir. 

6. Bacak aralığını çok artıracak hareketler ve genital bölgede kasılma yaratacak sporlar yapılmamalıdır. Örneğin bisiklete / motorsiklete, ata binme gibi faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Bacak aralığının çok açılmaması ve bölgede aşırı kasılma olmaması adına alafranga tuvalet kullanılmalıdır.

7. Akıntı olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurunuz. 

8. Kızlık zarı dikimi sonrası dikişlerin alınması gibi bir işleme gerek yoktur. Çünkü günümüzde bu işlemlerde eriyen dikiş ipleri kullanılmaktadır. 

Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Flep ya da mikrocerrahi yöntemi ile kızlık zarı dikimi sonrası 25-30 gün kadar süre cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir. 1 aylık bir süre geçtikten sonra ilgili dokulardaki iyileşme tamamlanmış olacaktır. 

Kızlık Zarı Dikimi İçin Girilen İlişki Sayısının Önemi Var mıdır?

Kızlık zarı tamiri işlemi, kızlık zarının yeniden oluşturulması anlamına gelmez, ilişki sırasında kanayacak duruma getirilmesi anlamına gelir. Bu sebeple hastanın işlemden önce ne kadar sayıda cinsel ilişkiye girdiğinin önemi yoktur. Özetle çok sayıda cinsel ilişkiye giren kişiler de himenoplasti ameliyatı olabilir. 

Kızlık Zarı Kaç Kere Dikilebilir?

Bu konuda herhangi bir sayı kıstası yoktur. Çok kere kızlık zarı dikimi yapılabilir. 

Daha Önce Kürtaj Olan Kişiler Kızlık Zarı Tamiri Yaptırabilir mi?

Evet, yaptırabilir. Daha önce kürtaj olan kişilerin himenoplasti ameliyatı olmasında herhangi bir engel yoktur.

Dikilmiş Kızlık Zarı Kesinlikle Kanar mı?

Tecrübeli doktorlarca yapılan bir kızlık zarı dikimi ameliyatı sonrası ilişki sırasına kesinlikle kanama gerçekleşecektir. Himen adı verilen kızlık zarı yapısı, doğal haliyle farklı tiplerde olabilmektedir. Kişinin ilk cinsel ilişkisinde kızlık zarının kanamaması gibi durumlar olabilmektedir. Bu durum aşırı esnek hymen yapısı ya da damarlanmanın az olduğu kızlık zarı yapısı sebebiyle yaklaşık %2 olasılıkla görülebilmektedir. Ancak kızlık zarı dikimi işleminin amacı kızlık zarını tekrar oluşturmak değil cinsel ilişki esnasında kanama olmasını sağlayacak dokuları oluşturmaktır. Bu sebeple doğru yapılan bir himenoplasti işlemi sonrası cinsel ilişkide mutlaka kanama gerçekleşecektir.

Kızlık Zarı Diktiren Kişinin Bu Operasyonu Yaptırdığı Anlaşılır mı?

Kızlık zarı dikilen bir kişinin bu operasyonu geçirdiği ilişki partneri tarafından anlaşılamaz. İşlemin flep ya da mikrocerrahi ile yapılmış olması farketmez. Kızlık zarı dikilen kişinin bu işlemi yaptırdığı ancak bir jinekolojik muayenede anlaşılabilir.

Kalıcı Kızlık Zarı Tamiriyle Birlikte Vajina Daraltma Yapılabilir mi?

Kalıcı kızlık zarı dikiminde şayet vajinada bir genişleme söz konusu ise, buna yönelik olarak bir daraltma işlemi de aynı zamanda yapılabilmektedir. Vajinada görülen genişleme durumu uzun süreli cinsel ilişkiden, yapılan kürtaj operasyonundan ya da doğumlardan kaynaklı olabilmektedir. 

İzmir'de Kızlık Zarı Dikimi Yapan Doktorlar

Kızlık zarı dikimi operasyonları kesinlikle uzman doktorlar tarafından yapılması gereken bir cerrahi müdahaledir. Bu işlemi yapan uzman doktorlar öncelikle kadın doğum uzmanı operatör doktorlar ve sonrasında estetik plastik cerrahi uzmanı doktorlardır.

Geçici Kızlık Zarı Tamiri

Bu konuda diğer sık uygulanan yöntem şekli de geçici kızlık zarı dikimidir. Bu tamir işlemi sonrası kişi 3-4 gün içinde cinsel ilişki yaşamalıdır, aksi taktirde kanama meydana gelmeyebilir. Bu yüzden bu operasyon sık olarak uygulanmaz, daha çok kalıcı yöntem tercih edilir. Geçici kızlık tamiri halk arasında düğün öncesi kızlık zarı tamiri olarak da bilinmektedir.

Kızlık zarı onarımı genel anestezi altında hasta uyutularak yada lokal anestezi ile bölgesel uyuşturularak yapılabilmektedir. Ameliyat esnasında derin dokulara girilmediğinden ve yüzeya çalışıldığından lokal anestezi ile de hasta herhangi ağrı ve rahatsızlık duymadan ameliyat gerçekleştirilebilir. Eğer genel anestezi ile yapılacaksa hasta en az 6 saat aç ve su içmeden gelmesi gerekmektedir.

Geçici yöntem yapılan kızlık zarı tamiri ortalama 10-15 dakika sürmektedir. Kalıcı yöntem dediğimiz flep yöntemi daha uzun bir ameliyattır ve ortalama 30 ila 40 dakika arası sürmektedir. Bu işleme eğer vajina daraltma ameliyatı da eklenecekse bu ameliyat süresini ortalama 20 dakika daha uzatmaktadır.

Kızlık Zarı Dikimi Fiyatları Neye Göre Değişir?

Kalıcı kızlık zarı dikimi fiyatları, operasyonun hangi yöntemle yapıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yani flep kızlık zarı diktirme fiyatları ile mikrocerrahi ile kızlık zarı dikimi fiyatları farklı olabilmektedir. Ayrıca işlemin yapılacağı şehir de bu konuda faktör olabilir. Örneğin İzmir Kızlık Zarı Dikimi Fiyatları ile İstanbul Kızlık Zarı Dikimi fiyatlarının farklı olması durumu gibi.

Yasal mevzuat sebebiyle himenoplasti fiyatları konusunda doktorlar web sitelerinde fiyat verememektedir. Geçici veya kalıcı kızlık zarı dikimi fiyatları hakkında bilgi almak için; 0 (232) 421 90 50 nolu telefonu arayabilirsiniz.

 

Daha Fazlası için;


http://www.drersozince.com/kizlik-zari-dikimi-fiyatlari-izmir.php

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum