İstanbul Türkiye İçin Okuyor

İstanbul Türkiye İçin Okuyor

Feriköy ve Kurtuluş’ta yaşayan ve okuma yazma bilmeyen vatandaşlar, “İstanbul Türkiye için okuyor” projesi kapsamında okuma yazma öğrenmeye başladılar. Yaşam şartları, aile baskısı ile bir şekilde okutulmayan ve çoğunluğunu bayanların oluşturduğu vatandaş

 İKNA KOMİSYONU KURDUK

Faruk Yağmur - Okul Müdürü

Bölgemizde bulunan okuma yazma bilmeyen vatandaşlara ulaşma konusunda ciddi bir çalışma yaptık. Bölgeyi iyi bilen öğretmenlerimiz, muhtarlarımız ve cami hocalarımızdan oluşan ikna komisyonu oluşturduk. Müdür yardımcısı Ergin Canpolat ile birlikte evleri tek tek dolaştık. Okuma yazma bilmeyen insanlarımızı kursa dahil etmeyi başardık.

 

BİREY OLDUKLARININ FARKINDA DEĞİLLERDİ

İstanbul genelinde 20’şer kişiden oluşan 6 grup açan tek okuluz. Okuma yazma bilmedikleri için birey olduklarının farkında bile değiller. Onlar için bunun inanılmaz bir mutluluk olduğuna şahit olduk. Geçen yıl 120 kişiyi okuryazar yaptık. Mezun oldukları zaman Açık Öğretime kayıt olabilecekler.

 

 

AYNI ZAMANDA BİLİNÇLENDİRİYORUZ

Enise Balioğlu - Öğretmen

20 yıl boyunca farklı sektörde çalıştım. Maddi tatminden çok, manevi tatmine yönelmek istedim. Şuan AÇEV bünyesinde gönüllü öğretmenlik yapıyorum. Bu işe başlamadan bunun bu kadar zor ama keyifli olacağını düşünmemiştim. Destek programımızla hanımları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Resmi nikâhtan, oy kullanmaya kadar genel kültürü geliştiren çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca her gün gazetelerdeki haberleri okuyoruz.

 

 

GÖNDERMESELERDİ CANIMA KIYARDIM

Fatma Özer (30)

Ağrı’da yaşıyorduk. İki sene önce buraya yerleştim. Biz altı kardeşiz. Babam diğer kardeşlerimi okutmuş ama beni okutmadı. Bu nedenle babama kızgınım. Abim üniversiteyi, diğer kardeşlerim liseyi bitirdiler. Bir yere gittiğim zaman adres soramıyorum, telefon numaramı istedikleri zaman veremiyorum. Yaşım genç olduğu için soru sorduğumda dalga geçtiğimi düşünüyorlar. Abim bu yaştan sonra öğrenip ne yapacaksın dedi. Beni buraya göndermeselerdi canıma kıyardım.

 

 

ÖZGÜVENİM GELDİ

Asiye Yılmaz (51)

Okumadığım için aileme öfkem yok. Onlar gönderdiler ama çocuk aklıyla ben gitmek istemedim. Bu nedenle kendime çok kızıyorum. Şimdi böyle bir imkân buldum ve değerlendirmek istiyorum. Özgüvenim geldi. Adres sorarken çekiniyorum, otobüslerin yazılarını dahi okuyamıyordum.

 

EŞİM VE ÇOCUKLARIM DESTEK VERDİ

Fatma Avşan (45)

Gayrettepe’de okuyorum. Yanında çalıştığım bayan internette araştırma yapmış. Onun sayesinde öğrendim. Eşim ve çocuklarım destek verdi. Toplu taşıma araçlarına binerken zorluk çekiyordum. Birinci sınıfı okudum ama sonrasında göndermediler. Hayvanların bakımı ile ilgilenmek zorundaydım. 16 yaşında evlendim. Ondan sonra da gidemedim.

 

 

 

HAYAT KOLAYLAŞTI

Fernaz Kargın (49)

Okuma yazma öğrendiğim için çok mutluyum. Öğrendiğim her yeni kelime şimdiden bana bir şey kattı. Önceleri adres sormaya çekiniyordum, alışveriş yaparken fiyatları okuyamıyordum. Şimdi her şeyi öğreniyorum. Şu anda hayat daha güzel ve daha kolay geliyor. Çocuklarım üniversite mezunu. Eşim ve çocuklarım sonuna kadar destekliyorlar.

 

 

ÇOCUKLARIM YARDIM EDİYOR

Memihan Arpaç (36)

13 yaşında evlendim. Babam okula göndermek istedi ama bizim köyde okul yoktu. Çok pişmanlık duyuyorum. Üç çocuğum var. İki kızım okula gidiyor. Çocuklarım derslerime yardımcı oluyorlar. Okuryazar olduğunuz için bir yere gittiğiniz zaman adresinizi bulabiliyorsunuz. Para öderken zorluk çekmiyorsunuz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.