Hırka-İ Şerif Ziyaret Saatleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hırka-İ Şerif Ziyaret Saatleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hırkasına verilen isim olan hırka-i şerif ziyarete açıldı. Peki hırka-i şerif ziyaret saatleri hangi saatler?

Peygamber Efendimizin vasiyetleri üzerine kendisini yaşarken görmek için çok çabalayan ancak bir türlü görmesi nasip olmayan Veysel Karani'ye hırkası bırakılmıştır. Peygamber Efendimize ait bu hırkaya hırka-i şerifadı verilmektedir. Her Ramazan Ayında geleneksel olarak ziyarete açılan hırka-i şerif ziyaret saatlerihangi saatlerdir merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Ramazan Ayında yapılan ziyaretler arasında mutsal emanetler de yer almaktadır. Bu kutsal emanetlerin başında da Hırka-i Şerif gelmektedir. Peygamber Efendimize ait hırka, kendisinin vasiyetiyle Veysel Karani'ye emanet bırakışmıştır. Veysel Karani Hazretleri ise Peygamber Efendimizi yaşamı boyunca görmek isteyen, ancak yaşlı annesini bir türlü bırakıp da görmek için gidemeyen alim bir zattır. Peygamber Efendimizi görmek için zor da olsa bir şans bulan Veysel Karani Hazretleri, yine de görmek nasip olmasa da, Peygamber Efendimizin sevdiği kişilerin arasındaki yerini almıştır. Bu gönül bağından haberi olan Peygamber Efendimiz de vasiyetinde hırkasının Veysel Karani'ye bırakılmasını istemiştir.

Bu kutsal emaneti görmek isteyenler İstanbul Fatih Camiine Ramazan Aylarında ziyarette bulunarak görme şansına sahip olabiliyorlar. Her yıl Ramazan Ayında ziyarete açılan Hırka-i Şerif, en çok ziyaret edilen kutsal emanetlerin başında gelmektedir. Osmanlı Döneminde ülkemize gelen bu kutsal emanet için Sultan Abdülhamit Han tarafından Fatih'te aynı isimle bir cami yaptırılmış ve Ramazan Aylarında ziyarete açılması sağlanmıştır. Manevi duyguların yoğun olarak yaşandığı Ramazan Aylarında ziyaretçi akınına uğrayan hırka-i şerif ziyaret saatleri arefe gününe kadardır. Hafta içlerinde 10.00 ve 17.00 saatleri arasında Fatih Hırka-i Şerif camisinde ziyaret edilebilen kutsal emanet, hafta sonları ise 09.00 ve 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Hırka-i Şerif her yıl olduğu gibi bu yıl da ziyaret edilebilmektedir. Ramazan 2016, bu yıl 6 Haziran Pazartesi tarihinde başlayacağından bu tarihten 4 Temmuz Pazartesi günü ikindi namazına kadar ziyaretler gerçekleştirilebilir. Manevi duyguların yoğun olarak yaşandığı, kutsal emanetlere ve türbelere ziyaretlerin arttığı bu özel ayda, en çok yapılan ziyaretler de kutsal emanetlere ve dini alimlerin mezarlarına olmaktadır.

Hırka-i Şerif'i ziyaret etmek isteyenler Fatih'e giderek aynı isimdeki camiyi ziyaret edebilirler. Bu cami Sultan Abdülhamit Han tarafından yaptırılmıştır. Hırkanın ülkemize gelmesi ise 1600'lü yıllara dayanmaktadır. 1500 yıllık bu hırkan özel olarak saklanıyor. Yapılan araştırmalarda hırkanın tamamen pamuktan üretildiği ortaya koyulmuştu. 1500 yıllık olması nedeniyle ufak tefek hasar bulunan hırka özel tekniklerle orjinaline uygun olarak tamir edildi. Aynı zamanda saklanıldığı yerde de özel ışıklandırma ve iklimlendirme teknolojileri kullanılmakta. Bu da bozulmadan saklanabilmesine olanak sağlamakta. Çünkü pamuktan üretilen bütün ürünler gibi bu ürünün de bozulma riski vardır ve bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum