Açık MR’ın Özellikleri Nelerdir ? 

Açık MR’ın Özellikleri Nelerdir ? 

Açık MR’ın Özellikleri Nelerdir ? 

 

MR tarayıcı, vücudun iç yapılarının görüntülerini üretmek için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanan bir görüntüleme cihazıdır. En popüler MR tarayıcı türlerinden biri, geniş bir açık alana sahip açık (veya açık alan) bir MR tarayıcıdır. Bu, daha fazla görünürlük ve daha doğru görüntüler sağlar. Açık MR'lar, geleneksel MR tarayıcılarını çok küçük ve klostrofobik bulan kişiler arasında popülerdir. 

 

MR taraması, birçok farklı hastalığı teşhis etmek ve izlemek için kullanılabilir. Beyin tümörleri, enfeksiyonlar ve yaralanmalar, özellikle travmatik beyin hasarı nedeniyle beyindeki anormallikleri tespit etmede yararlı oldukları için açık MR taramaları ile değerlendirilebilir. Ayrıca beyin tümörlerini ve beynin işlevini etkileyen diğer durumları tespit etmek için kullanılırlar.

 

Açık MR , örneğin kontrastlı BT taramaları veya ultrasonlar gibi görüntüleme tetkiklerinde gözden kaçabilecek beyindeki anormallikleri tespit etmede daha iyidir. Ayrıca gelişmiş görüntü kontrast çözünürlüğü, artırılmış uzaysal çözünürlük ve kontrast sinyal gücü ile insan vücudunun doku ve organlarının daha gerçekçi bir şekilde görüntülenmesinii sağlarlar.

 

Aynı zamanda beyin tümöründen felce kadar diğer birçok durumu teşhis etmek için etkili bir araçtır. Enfeksiyon veya iltihaplanma gibi belirtilerinizin diğer olası nedenleri. Kanser veya yaşamı tehdit eden başka bir durum gibi daha ciddi bir duruma yakalanma ihtimaliniz varsa, MRG sizin için doğru seçim olabilir. MR, bu durumların teşhis edilmesine yardımcı olmanın yanı sıra doktorların tedavinin ne kadar işe yaradığını değerlendirmesine de yardımcı olabilir.

 

MRG yapılması gereken durumlar: Boynunuzda veya boğazınızda açıklanamayan bir yumru veya kafa travması. Görme veya işitme duyunuzdaki son değişiklikler, yeni başlayan nöbetler veya HIV/AIDS gibi zayıflamış bir bağışıklık sistemine neden olan bir durum. Fibromiyalji ve kronik baş ağrıları dahil olmak üzere belirli kronik ağrı durumlarından şikayetçiyseniz, açık MR çekimi yapılmalıdır.

 

Rahim Filmi HSG çekimi sonrası 

İşlemden sonra kontrast sızabilir, bu nedenle yanınızda hijyenik ped getirmenizi öneririz.

Sonuçlar muayene günü size verilecektir.

Size prosedür için sonraki bakımı açıklayan bir bilgi sayfası vereceğiz:

 

Rahim Filmi HSG işleminden sonra biraz kanama yaşayabilirsiniz, bu ağır olmamalı veya birkaç günden fazla sürmemelidir.

HSG'nizden sonra cinsel aktivitelere devam edebilirsiniz.

Bazı donuk ağrılarınız olabilir. Bu normal bir adet döneminden daha kötü olmamalıdır. Lütfen parasetamol gibi normal ağrı kesici ilaçlarınızı alın.

 

Riskler ve faydalar nelerdir?

Bu prosedür röntgen ışınlarını içerdiğinden, iyonlaştırıcı radyasyonla ilişkili olağan hafif riskler vardır. Kullandığımız radyasyon miktarı çok azdır. Ancak bu prosedürü yaptırmanın faydaları risklerinden daha fazladır.

 

Muayeneden sonra pelvik enfeksiyon gelişme ihtmali 200'de 1'den azdır. Randevu günü röntgen odasında olduğunuzda bu konu detaylı olarak görüşülecektir.

 

Herhangi bir alternatif var mı?

Bu prosedürü tolere edemiyorsanız, sevk eden doktorunuz bilgilendirilecek ve sizin için alternatif bir muayenenin uygun olup olmadığına karar verebilecektir.

 

Ultrason incelemesi nasıl yapılır ?

Üst karın ultrasonu yaptırıyorsanız, bir muayene masasına veya yatağına uzanmanız gerekecektir. Radyoloji uzmanı , vücudunuz ile ultrason probu arasında daha iyi temas sağlamak için cildinize biraz jel sürecektir. Daha sonra elde tutulan probu, vücudunuzun, organınızın veya dokunuzun incelenmekte olan bölgesinin üzerine cildinize yerleştireceklerdir.

 

İki boyutlu (veya bazen üç boyutlu) resimler anında bir monitörde gösterilir.

 

Diğer ultrason türlerinin biraz farklı bir prosedüre ihtiyacı olabilir. Örneğin, pelvisinin incelenmesinden geçen bir kadın, pelvisin önünden tarama yapmak yerine (veya aynı zamanda) vajinaya özel bir ultrason probu yerleştirmeyi içeren bir transvajinal taramaya sahip olabilir.

 

Ultrason taramasından hemen sonra

Ultrason taraması, muayene türüne bağlı olarak genellikle yaklaşık 20 ila 40 dakika sürer. Prosedürden sonra, sonografi uzmanı jeli silmeniz için size kağıt havlu (veya benzeri bir şey) verecektir. Daha sonra giyinebilirsiniz. Ultrason taramasının sonuçları hemen işlem sonrasında size teslim edilir.

 

Ultrason taramalarının çoğu non-invazivdir ve prosedür, x-ışınları gibi iyonlaştırıcı radyasyon kullanımını içermez. Hamile kadınlar için ultrason taramaları artık rutin kabul ediliyor.

 

Ultrason taramasının kendisi, size çok fazla acı vermemelidir ve genellikle non-invazivdir, bu nedenle herhangi bir iyileşme süresine ihtiyacınız yoktur. Çoğu insan, ultrason muayenesini bitirdikten sonra normal işlerine devam edebilir.

 

Ultrason taramasından sonra uzun vadeli görünüm

Tedavi - varsa - taramanızın nedenine bağlıdır. Örneğin, tarama sırasında tespit edilen miyomlar cerrahi olarak alınabilir (miyomektomi), ilaçlarla küçültülebilir veya basitçe izlenebilir. Abdominal kitleler gibi bir ultrason taraması ile tespit edilen diğer durumlar, daha fazla test veya keşif ameliyatı gerektirebilir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.