Siyasi partiler kesenin ağzını açtı

Siyasi partiler 22 Temmuz'daki genel seçimler için çalışmalara başladı. Çalışmalar için hangi parti ne kadar bütçe ayırdı? En çok harcamayı hangi parti yapacak, ne kadar?

Seçime katılacak partilerin kasasından miting alanının kurulmasından bayrak ve broşüre, TIR kiralanmasından rozet ve flamaya kadar milyonlarca YTL çıkacak.

Milletvekili adayları da bu süreçte seçilebilmek için yapacakları çalışmalarda çeşitli harcamalarda bulunacak.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, partilerine seçim nedeniyle yapılan Hazine yardımının yüzde 30'unun teşkilatlara gönderileceğini, Genel Merkezin yürüteceği çalışmalarla birlikte toplam 50 milyon YTL'nin seçim için harcanacağını bildirdi.

AK Parti'nin daha önce çalıştığı ajanslarla çalışacağını belirten Gedikli, seçim çalışmaları için TIR kiralanmasının düşünüldüğünü de söyledi.

CHP Genel Saymanı Mahmut Yıldız da, Hazine'den aldıkları yardımın tamamını seçim çalışmalarında kullanacaklarını söyledi.

Yıldız, ''Bizim bütçemiz belli. Hazine'den aldığımız para 80 milyon YTL civarında. Tamamını kullanacağız'' dedi.

Genel Başkan Deniz Baykal'ın ayrı şehirlerde günde 2 miting yapabileceği koşulları hazırladıklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu.

''4 milyon adet CHP flaması alımı için ihale açtık. Depomuzda da 1,5 milyon civarında flama var. Seçim için 5,5 milyon flama kullanacağız. Seçim otobüslerimiz var ama bu otobüslerden ziyade TIR'ları kullanmayı düşünüyoruz. 2 tane TIR kiralayacağız. Rozet hazırlatılacak, Genel Başkanımızın posterleri, bildiriler, parti programı, seçim bildirgeleri hazırlatılacak. Bunlar için de ihaleye çıkacağız.''

DYP yetkilileri ise seçim çalışmaları için yaklaşık 40 milyon YTL'lik Hazine yardımını kullanacaklarını belirttiler.

Propaganda çalışmaları için reklamcı Ali Taran ile anlaşıldığını bildiren yetkililer, Taran'ın belirlenen strateji çerçevesinde propaganda çalışmalarını yürüteceğini ifade ettiler.

Yetkililer, seçim çalışmaları konusunda Anavatan Partisi ile birlikte hareket edilmesinin söz konusu olduğunu ifade ettiler.

BİR MİTİNG ALANININ HAZIRLANMASI 5-10 BİN YTL

Bu arada firma sahibi Sermurat Küçükgül, firmasının miting alanının kurulması, ses sistemlerinin düzenlenmesi, kürsü hazırlanması, alanın büyüklüğüne göre dev ekranlar kurulması gibi teknik çalışmalar yaptığını belirtirken, bir mitingin teknik çalışmalarının Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde 10 bin YTL, daha küçük illerde ise 5 bin YTL'ye malolduğunu anlattı.

Ankara Matbaacılar Odası Başkanı Ali Kılıç da, yaptığı açıklamada, milletvekili aday adaylarının çeşitli afişler, posterler, broşürler bastıracaklarını belirterek, 3 bin afiş ile 5 bin broşürün ortalama 2 bin 500 YTL'ye hazırlandığını söyledi.

Bayrak hazırlayan bazı firmalardan alınan bilgiye göre, ebatlarına göre Türk bayraklarının maliyeti 2-7,5 YTL arasında değişiyor.

Posterlerin ise kumaş ve dijital baskıyla branda üzerine basılabileceğini belirten firma yetkilileri, kumaşa baskıların genellikle 70x105 ebadında yapıldığını, bin adetten az yapılmayan bu baskıların birim fiyatının 5 YTL, bin adedinin 5 bin YTL olduğunu söylediler.

Brandaya yapılan dijital baskının metre karesinin ise 7 dolar olduğu ifade edildi. 50x75 ebadındaki parti flamalarının metre karesinin kumaşın kalitesine göre 50 Ykr ile 1 YTL arasında değiştiği bildirildi.

Seçim için çok az bir süre kaldığını belirten firmalar, ''Talep olur, ancak zaman kısıtlı, ne kadarı yetişir bilemiyoruz. Boyahanelerin işleri yoğun, bu süreçte 19 Mayıs hazırlıkları da yapıldı. Ancak çok aşırı karlar yok. Adetler çok yüksek olduğu için ihalede sürümden kazanma düşüncesi var'' diye konuştular.

SİYASİ PARTİLERİN ALDIĞI HAZİNE YARDIMI

Öte yandan bu yıl Ocak ayı başında 108 milyon YTL Hazine yardımında bulunulan siyasi partilerin, seçim nedeniyle bir süre önce aldıkları Hazine yardımı ise şöyle:

-AK Parti: 94,1 milyon YTL

-CHP: 53,2 milyon YTL

-DYP: 26,2 milyon YTL

-MHP: 22,9 milyon YTL

-GP: 19,9 milyon YTL

Anavatan Partisine ise kanun gereği seçim yardımında bulunulmadığı bildirilmişti.



AA

 
 
 
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri