Uzun saatler masa başında çalışan milyonlarca kişi için boyun, bel ve omuz ağrıları artık günlük hayatın bir parçası hâline geldi. Fizyoterapist Zafer Aksungur, ofis çalışanlarını yakından ilgilendiren ergonomi konusunda önemli uyarılarda bulunarak, bu ağrıların büyük bölümünün yanlış oturma alışkanlıklarından kaynaklandığını vurguladı. Aksungur’a göre doğru ergonomik düzenlemelerle kas-iskelet sistemi problemlerinin önemli bir kısmı henüz ortaya çıkmadan önlenebiliyor.
Ekran ve oturma düzeni boynu doğrudan etkiliyor
Zafer Aksungur, masa başında çalışırken en sık yapılan hatalardan birinin ekran yüksekliği olduğunu belirtiyor. Bilimsel çalışmaların, monitörün göz hizasının altında ya da üstünde olmasının servikal omurgaya binen yükü artırdığını gösterdiğini ifade eden Aksungur, “Ekran göz hizasında olmadığında boyun fark edilmeden öne ya da arkaya zorlanıyor. Bu da zamanla boyun ağrıları ve kas spazmlarına yol açıyor,” dedi. Gerekirse monitörün yükseltilmesi ya da ayarlanabilir standlar kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Oturma yüksekliğinin de en az ekran kadar önemli olduğunu vurgulayan Aksungur, kalça seviyesinin dizlerden daha aşağıda olmaması gerektiğini belirtiyor. Ayakların yere tam basmadığı durumlarda ayak altına yükseltici kullanılmasının pelvik dengeyi koruduğunu söyleyen Aksungur, bunun bel bölgesindeki yük dağılımını da olumlu etkilediğini ifade ediyor.
Zafer Aksungur:” Sert zeminler gizli risk”
Sandalyede öne doğru kayarak oturmanın sık yapılan ancak ciddi sonuçlar doğuran bir alışkanlık olduğuna dikkat çeken Fizyoterapist Zafer Aksungur, bu pozisyonun sakrum ve bel bölgesinde baskıyı artırdığını söylüyor. “Sırt destekli bir sandalyede, pelvisin nötral pozisyonda olduğu bir oturuş esas alınmalı,” diyen Aksungur, bu sayede bel ve omurga üzerindeki yükün dengelendiğini belirtiyor.
Bir diğer önemli konu ise dirseklerin uzun süre sert masa kenarlarına yaslanması. Aksungur’a göre bu durum, özellikle ulnar sinir üzerinde baskı oluşturarak uyuşma ve karıncalanmaya neden olabiliyor. “Dirsek altına yumuşak destek kullanmak küçük gibi görünen ama sinir sağlığı açısından çok önemli bir detaydır,” ifadelerini kullandı.
Ergonomi konfor değil, sağlık meselesi
Zafer Aksungur, ergonominin yalnızca rahat bir çalışma ortamı sağlamakla sınırlı olmadığını vurguluyor. Ergonomik olmayan oturma pozisyonlarının; kas-iskelet sistemi ağrıları, sinir sıkışmaları ve postür bozukluklarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Aksungur, doğru düzenlemenin uzun vadeli sağlığı koruduğunu söylüyor.