NATO Genel Sekreteri Ankara yolunda

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, temaslarda bulunmak üzere gelecek hafta başında Ankara'ya geliyor.

Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) çerçevesinde AB'ye verdiği askeri desteği geri çekmesinin hemen ardından 11-12 Haziranda Ankara'yı ziyaret edecek olan de Hoop Scheffer'in, üst düzey görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Pazartesi akşamı Ankara'ya gelecek olan Scheffer'in, Salı günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşmesi bekleniyor.

Genel Sekreter de Hoop Scheffer Türkiye'yi en son 18-19 Aralık 2005'te ziyaret etmişti.

AB'nin çeşitli operasyonlarına hava ve deniz unsurlarıyla desteklenmiş tugay düzeyinde desteğini 2000'li yılların başından beri sürdüren Türkiye, desteğini geri çekme kararına, "sıkıntılara çözüm getirilmemesini ve beklentilerinin yanıt bulmamasını" gerekçe gösterdi.

Türkiye, AB'ye katkısını geri çekme kararını bir NATO konusu olarak değerlendirmeyerek, "memnuniyetsizliğini yansıttığı" bu kararı NATO'ya resmen duyurmadı. Türkiye bu kararı İttifak bünyesinde de tartışmaya açmadı.

Brüksel'deki kaynaklar, AGSP operasyonlarına katkıda bulunan Türkiye'nin, operasyonların planlama boyutuna "kısmen" katıldığını hatırlatarak, Ankara'nın karar ve komutaya katılamaması durumunun devam etmesinden duyduğu rahatsızlığı uzun süre ifade ettiğini belirtmişlerdi.

GÖNÜL BRÜKSEL'E, BABACAN PORTEKİZ'E GİDİYOR

Bu arada, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül NATO Savunma Bakanları toplantısına katılmak üzere 14 Haziranda iki günlüğüne Brüksel'e gidiyor.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın ise 14 Haziranda günübirlik ziyaret çerçevesinde Portekiz'e gideceği öğrenildi. Babacan, AB Dönem Başkanlığını 1 Temmuzda Almanya'dan devralacak olan Portekiz'in yetkilileriyle Türkiye'nin AB sürecini ele alacak.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri