Fındık üreticisine iyi haber

Hükümeti, geçen yıl gerginlik yaşadığı fındık üreticisiyle barışmak için seçim öncesi alım fiyatı açıklama kararı aldı. Fındık ile ilgili iyi haber Tarım Bakanı Mehdi Eker'den geldi.

Fındık fiyatı konusunda geçen yıl büyük tepkilerle karşılaşan AKP Hükümeti, seçimden önce üreticinin gönlünü almak için düğmeye bastı. Tarım Bakanı Mehdi Eker, seçimden önce fındık üreticisini sevindirecek bir fiyat açıklayacakları müjdesini verdi.

Bakan Eker, 22 Temmuz öncesinde VATAN’ı ziyaret ederek Genel Yayın Müdürü Tayfun Devecioğlu ve Yazı İşleri Müdürü Barlas Yurtsever’e 4.5 yıllık AKP Hükümeti döneminde tarım ve hayvancılık sektöründeki faaliyetleri ile hedeflerini anlattı. Eker, üreticinin büyük heyecanla beklediği fındık alımları konusunda şunları söyledi: “Fındıkta seçimlerden önce fiyat açıklamayı umuyoruz. Geçen yıl 162 bin ton fındık aldık. Çiftçiye 585 bin YTL ödeme yaptık. Fındık üreticisini fiyat dalgalanmasına karşı korumak için lisanslı depoculuk için şirket kurduk.”

Bu yıl çiftçilerin en önemli problemlerinden biri haline gelen kuraklık konusuna da değinen Eker, sulama problemleri nedeniyle buğday rekoltesinde yüzde 8-10 arasında düşüş beklediklerini kaydetti. Genelkurmay’ın talebiyle güvenlik nedeniyle yüzde 33’ten fazla amonyum nitrat içeren azotlu gübre kullanımını sınırladıklarını da kaydeden Eker, “Türkiye yılda 5 milyon ton gübre kullanır, bunun 2 milyon tonu ithaldir. 3 milyon tonluk gübre üretiminde yüzde 90 hammadde dışarıdan gelir. Bunun için Emniyet Müdürlüğü’nden kontrol belgesi alınır” diye konuştu.

Çiftçiye dekar başına 15 YTL kuraklık ödemesi yapılacak

Hükümet, seçim öncesi tarım kesimine yönelik en önemli adımlarından birini dün attı. Kuraklık nedeniyle 40 ilde yüzde 25 ve üzerinde zarar gördüğü belirlenen çiftçilere ’kuraklık desteği’ ödenmesini sağlayacak düzenleme yürürlüğe girdi. Çiftçilerin kredi borçları da 1 yıl süre ile ertelenecek.

GE: Su arıtma için teklif yağıyor

GENERAL Electric (GE), bu yıl su sıkıntısı çeken Türkiye’de özel sektör ve bazı kamu kuruluşlarından deniz suyunun tuzunun arıtılması ve kuyu sularının ıslahı için teklifler aldığını açıkladı. GE’nin Güneydoğu Asya’dan sorumlu Bölge Müdürü Kürşat Özkan, “Özellikle çok su kullanan çimento ve gıda sektöründen talep var” dedi.




Vatan


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Haberleri