Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 yılına ilişkin "Bölgesel Satınalma Gücü Paritesini" yayımladı.
Buna göre, Türkiye'de geçen yıl en fazla tüketim harcaması yapılan üç bölge sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara olarak belirlenirken, en az tüketim harcamasını, "Siirt, Batman, Mardin ve Şırnak"ı içeren bölge yaptı.
Bültene göre, Satınalma Gücü Paritesi yöntemi kullanılarak elde edilen, "Tüketim Mal ve Hizmetleri" ve ana gruplarına ilişkin 2008 yılı bölgesel fiyat düzeyi endeksleri veriliyor. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 2?ye göre hesaplanmış olan endeksler Türkiye?nin çeşitli bölgelerinde TL?nin satın alma gücündeki farklılıkları yansıtıyor.
Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi değerlerinin, Türkiye ortalaması 100 olacak şekilde dönüştürülmesiyle elde edilen endeksler, Türkiye genelinde 100 lira karşılığı satın alınan belirli bir mal ve hizmet sepetinin 26 bölgede lira cinsinden satış tutarlarının göstergesi.
2008 yılı hesaplarına göre, "Tüketim Mal ve Hizmetleri" grubunda İstanbul 114.2 ile en yüksek, Siirt, Batman, Mardin, Şırnak ise 93. ile en düşük fiyat düzeyine sahip bölge oldu. Bu sonuçlara göre, İstanbul bölgesinde, Siirt, Batman, Mardin, Şırnak bölgesinin yüzde 22 üzerinde, Türkiye ortalamasınında yüzde 14.2 üzerinde tüketim harcaması yapıldı.
26 bölge içinde 100 olan Türkiye ortalamasını geçen 11 bölge bulunurken, 15 bölge de ortalamanın altında kaldı.
İlk yorum yazan siz olun
Güncel Haberleri
Aydınlığın Geleceği Şimdi Başlıyor: Ev ve İş Yerinizde Akıllı, Verimli ve Estetik Dönüşüm
İstanbul Cerrahi Hastanesi Fulya, Yenilenen Sağlık Anlayışıyla Bölgenin Çehresini Değiştiriyor
Ölüdeniz Kiralık Villa Tatili: Dünyaca Ünlü Plaja Komşu Eşsiz Konaklama
Hyaluronik Asit Nedir Ve Cilt Bakımında Neden Bu Kadar Popüler?
Sunay Akın’dan Ekrem İmamoğlu Davalarına Trabzon’da Tutuksuz Yargılama Çağrısı