Deniz kirliliğine uçakla denetim

Pilotsuz olarak havada 4 saat uçabilme özelliğine sahip uçaklarla yapılacak denetlemelerle, denizi kirletenler fotoğraflanıp tespit edilecek.

Türkiye'deki denizler 2008 yılından itibaren havadan denetlenecek. Pilotsuz olarak havada 4 saat uçabilme özelliğine sahip uçaklarla yapılacak denetlemelerle, denizi kirletenler fotoğraflanıp tespit edilecek. Göcek'te başlatılacak uygulama ile denize kanalizasyon akıtan belediye ve büyük şirketlerin de tespit edilmesi sağlanacak.

Deniz Müsteşarlığı ve TURMEPA Deniz Temiz Derneği tarafından kirliliği önlemek için yeni bir proje hayata geçiriliyor. Projeyle ilgili olarak Muğla'nın Fethiye ilçesi sınırlarındaki Göcek Koyu pilot bölge seçildi. 2008 yılı başında 4 adet olarak hizmete başlayacak pilotsuz uçaklar, Türkiye'de üretilecek. Uçaklar, tamamen güneş enerjisi ile çalışıyor ve elde ettikleri bilgileri kurulacak merkezlere aktarma özelliğine sahip.

 

Kamera ve fotoğraf makinası gibi teknolojik dizayna sahip uçaklarla ilgili bilgi veren TURMEPA Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, uçakların havada 4 saat kalabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi. İhale aşaması tamamlanmak üzere olan uçakların uçarken tespit ettiği bir veriyi anında kurulacak merkeze ileteceğini kaydeden Cerrahoğlu, şöyle konuştu: "Uçaklarımız tarafından teknenin ismi anında tespit edilemeyecek ama, yerini tespit edip merkeze bildirecek. Biz de gerek sahil güvenlik, gerek belediye gerekse TURMEPA olarak botlarla olay yerine gidip tekneye cezai işlem uygulayacağız. Bilindiği üzere otel, marina, tekne veya belediye kanalizasyonundan denize sızmalar olabiliyor. Bu sızıntılar da denizin kirlenmesine neden oluyor. İşte bu sızıntılar fotoğrafla tespit edileceği için; şimdiki gibi laboratuvara gidelim testini yapalım diye bir şey olmayacak."

 

Eşref Cerrahoğlu, birinci uçağın pilot bölge seçilen Göcek'te hizmete girmesine takiben 3 uçağın daha Türkiye'deki çeşitli büyük denizlerde hizmete sokulacağının da altını çizerken, özel sektörden gelebilecek destekle birlikte bu sayının 8'e çıkarılabileceğini anlattı.

 

Bu arada TURMEPA yetkililerinden alınan bilgiye göre, Göcek bölgesinde özellikle sualtı görüş mesafesi ve netliği azaldı, çeşitli derinliklerde tortu tabakası gözlemleniyor. Yapılan tespitlerle hissedilir derecede bir deniz kirliliğinin başlangıç safhasına rastlanıyor. Göcek bölgesindeki kirlilik nedenlerinin başlangıçta tespit edilerek önlenmesinin büyük önem taşıdığına işaret ediliyor.

 

TURMEPA Muğla Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinden Prof. Dr. Sayın Ahmet Balcı ve çalışma ekibi ile birlikte Göcek bölgesinde deniz kirliliğinin önlenmesi ve kıyı yönetim sisteminin kurulması projesi hazırlandığını da bildirildi.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Dikkat! Teslim süresi bitiyor...
Öğrencilere büyük müjde
İGDAŞ’tan 10 bin öğrenciye doğalgaz güvenliği eğitimi
KİTAP OKUMAYA HAZIRLAYAN SİTE
Üniversite adayları İETT araçlarından ücretsiz yararlanacak