Alkollü araç kullanan yandı

Yürürlüğe giren yeni karayolları trafik yönetmeliğiyle alkollü araç kullananlara verilen cezalar ikiye katlandı. Buna göre, alkollü sürücülerin ehliyetleri birinci defada 6 ay, ikinci defa da 2 yıl süreyle ellerinden alınacak.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan değişikliğe göre, tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak veya yaptırmak görevi Karayolları Genel Müdürlüğünden alınarak, Ulaştırma Bakanlığı’na verildi.

Sürücü belgesi talep edenlerin Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş ilgili tabip veya sağlık kuruluşundan sağlık raporu almaları gerekecek. Önceki düzenlemeye göre, herhangi bir sağlık kurulu raporu kabul ediliyordu.

Uyuşturucu veya keyif verici maddeler ile alkollü içki almak suretiyle araç kullanan sürücülerin tespit veya teşhisinde tıbbi kuruluşa götürme zorunlu olmayacak. Bunların durumları teknik araç kullanılarak tespit edilecek. Teknik cihaz bulunmaması durumunda tıbbi kuruluşa götürülecek.

Alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının tespitinde, tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen cihazlar kullanılacak.

Cihazla yapılan tespit sonucunda alkollü içki aldığı belirlenen sürücülerin birinci defada 6 ay, ikinci defada da 2 yıl süreyle sürücü belgeleri ellerinden alınacak. Daha önce bu süreler 3 ay ve bir yıl olarak öngörülüyordu.

İkinci defa geri alma süresi sonunda sürücü, sürücü davranışı geliştirme eğitimine tabi tutulacak ve başarılı olması halinde belgesi iade edilecek. Üçüncü defa tekrar halinde bu sürücüler 6 aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılacak. Önceki düzenlemede ceza süresi 1 aydan 2 aya kadar hafif hapis cezası öngörülüyordu.

Özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerine park etmek yasaklandı.

Muayene süresi geçirilen araçlar, özel muayene yaptırılması zorunlu olduğu halde yaptırılmamış araçlar trafikten geçici olarak men edilecek, en yakın muayene istasyonunda aracın muayenesinin yapılması için izin belgesi düzenlenecek ve en fazla 7 iş günü geçici trafiğe çıkış izni verilecek. Bu süre içerisinde muayene yaptırılmayan araç hakkında para cezası uygulanacak ve trafikten men edilecek.

Trafik cezaları kredi kartı ile ödenebilecek. Trafik cezasının, derhal ödenmediği takdirde, tutanağın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemeyecek.

Önceki düzenleme, cezanın 10 gün içinde ödenmesini, bu sürede ödenmeyen cezanın 2 katına çıkmasını ve ödeme süresinin 10 gün daha uzamasını, bu süre içinde de ödenmeyen para cezalarının 3 katına çıkmasını öngörüyordu.

NTV

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

İstanbul Sünnet Organizasyonları
E-posta ve SMS OTP ile Güvenli ve Kolay Doğrulama ve Müşteri Deneyimi
Spor ve Eğlence Tutkunları İçin: İkisini Bir Arada Yaşayın
Uluslararası Pazarlara Yön Veren Ünlü Ağrılı İş Adamları...
Yeni Nesil Muhasebe Programlarının Güvenilirlik Durumları