Tarihi bacada tarihi karar

Tarihi bacada tarihi karar

İstanbul Mecidiyeköy’deki tarihi Tekel Likör Fabrikası’nın yıkımını Danıştay’a taşıyan CHP Şişli Meclis Üyesi Dursun Çaltı’nın başvurusuna yanıt geldi. Her seferinde imar planlarına karşı başvuruları reddeden İdari Mahkeme’nin kararını bozan Danıştay, ems

 Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen kararda, İdari Mahkemesi’nin imar iptali davalarını neden reddedemeyeceği açık bir şekilde anlatılarak, “Sübjektif ehliyet koşulunun, idari işlemlerin hukuka uygunluğunun iptal davası yoluyla denetlenmesini engellemeyecek bir biçimde anlaşılması gerekmektedir” denildi.


HERKES DAVA AÇABİLİR
Danıştay, kararın sonuç bölümünde, “İstanbul Şişli’de yaşayan ve tadilatın yapıldığı bölgedeki aksı kullanan bir birey olarak davacının menfaatinin ihlal edildiği, dolayısıyla dava açma ehliyetinin bulunduğu açık olup, davayı reddeden İdari Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir” dedi. Dosyayı mahkemeye geri gönderen Danıştay, böylelikle özellikle şehir merkezlerinde ve doğal sit alanlarında inşa edilmek istenen imarlara karşı açılan davaların kamu yararı açılan davalar olduğunu tescil etmiş oldu.

‘KARAR BİZİ YÜREKLENDİRDİ’
TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Çevre Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, bundan sonraki süreçte birçok şeyin değişeceğini belirterek, “Çevreye yapılan her türlü müdahaleler bütün kent halkını ilgilendiriyor. Ne yazık ki kent halkının bugüne kadar yaptığı yargı girişimleri ‘burada sizin menfaatiniz yok’ gerekçesiyle iptal ediliyordu. Bu noktada Danıştay’ın kararı hukukun yok olduğu günlerde hepimizi yüreklendirdi” dedi. 



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.