Ripple Nedir ve Amacı Nelerdir?

Ripple Nedir ve Amacı Nelerdir?

Ripple Nedir ve Amacı Nelerdir?

Ripple Nedir ve Amacı Nelerdir?

Ripple Nedir, kısaltması XRP olan şirketin adını almış bir kripto para birimidir. Ripple ile işlemlerin en hızlı ve en ucuz biçimde gerçekleşmesi planlanmış açık kaynaklı bir protokoldür.

Tarihçesine baktığımızda 2004 yılında planlanan Ripple, 2012 senesinde gerçek olarak hayata geçirilmiştir. Aynı sene içerisinde de XRP kripto para birimi piyasada yer almaya başlamıştır. Ripple, bankacılık ve finans alanında çok daha az bir masraflı ödeme sistemi kurmayı amaçlar ve günlük kullanım açısından uygun olması da geniş kullanım alanıyla saniyeler içerisinde transfer edebilme imkanı sunar. Ripple dijital para birimini diğer varlıklardan ayıran özelliklerden birisi ise, tek bir şirkete bağlı olması yani tek bir kurum tarafından denetlenmesidir. Bankalar ve diğer kurumlar Ripple şirketine bağlı bulunmamaktadır. Açık kaynak protokolü ve ağı Ripple’ın herhangi bir kurumla bağdaştırmayı engellemektedir.

Diğer kripto para birimlerine rakipliği olmadığını açıklayan Ripple’ı, SWIFT sistemine de benzetilmektedir. Temel amacı birçok işlemin aynı sırada en hızlı şekilde gerçekleşmesine de olanak sağlamaktadır. Hedefleri arasında, teknolojiye yakın bankaların havale ve ödeme sistemleri yer alan Ripple, kendisini SWIFT sistemine rakip olarak görmektedir.

Ripple Nasıl Çalışıyor?

Bitcoin ya da diğer kripto para birimlerinin aksine Ripple, blok zincir üzerinde çalışmamaktadır. Bunun yerine kendine has bir teknolojisi olan Ripple Protokol Konsensüs Algoritması’na sahiptir. Proof of Work dediğimiz iş kanıtına bağlı değildir. Bu sebeple işlemlerin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. PoW iş kanıtına bağlı olmadığı için herhangi bir işlem gücüne de ihtiyacı bulunmamaktadır. RippleNet, global dünyada transferleri gerçekleştirmek amacıyla Ripple tarafından geliştirilmiştir. Ripple ağı üzerinde sürekli bir denetleme ve doğrulama mekanizması da bulunmaktadır. Bu platform üzerinde tüm para birimleriyle ödeme yapılabilir, işlem ücretleri ise minimum düzeyde komisyon olarak alınır.

Ripple’ın Avantajları Nelerdir?

En başta günlük basit bir ödeme sistemi olarak tasarlanan Ripple, Bitcoin’den çok daha güçlü bir altyapıdadır. Bu nedenle, işlemler çok hızlı ve ucuz gerçekleşmektedir. Ripple Şirketi resmi bir organizasyondur ve bankacılığı hedeflemiştir. Bu nedenle, diğer kripto para birimlerindeki uyumsuzluk konusu bu alana dahil değildir. Belirttiğimiz gibi Proof of Work ya da Proof of Stake mekanizması üzerinde çalışmamaktadır. Bunun yerine kullanıcılar, birbirilerinin de bildiği ve güvendiği konsensüs algoritmasını kullanıyorlar. Ripple’ın temel amacı, geleneksel para birimleri ile kripto para birimlerini karıştırmaktadır. Bir örnekle anlatmak gerekirse, elimizde bulundurduğumuz doları, euroya çevirmek istediğimizde Ripple, komisyonu minimum tutmak için çalışır. Dolar ya da euro yardımcı oyuncu görevi görür ve bunu sembolik bir komisyon ücretiyle yapar.

XRP-SEC Davası Nasıl Başladı?

Kripto para tarihinde başlayan ve hala devam eden sembol niteliğinde bir dava haline gelmiştir. En büyük altcoinlerden birinin, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile arasındaki dava 2020 senesinde haksız kazanç adı altında başlamıştır.

Uzun bir süredir devam eden ve henüz sonuçlanmayan davanın 2023 senesinde hatta ABD seçimlerinin yapılacağı 2024 senesinde sonuçlanması planlanıyor. 2020 yılının son günlerinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’in San Francisco merkezli olan Ripple Labs şirketini kayıt dışı menkul kıymet satışı suçlamasıyla haksız gelir elde etmekle suçluyor. Ripple’ın kabul etmediği bu davada uzlaşmaya gitmeyen ve suçlamaları kabul etmeyen Ripple tarafından, 1.3 milyar dolar değerinde bir süreç başladı. Sürekli olarak başkalarının da dahil olduğu ve sürecin uzadığını biliyoruz. SEC tarafı şu an yalnızca Ripple tarafına değil, diğer kripto para borsalarına ve para birimlerine de bir savaş açmış durumda. Mahkemeye Ripple lehine sunulan belgelerin de yeterli gelmediği bu dava sürecinde karar gelmesi durumunda kripto varlık dünyası tarihi bir an yaşayacaktır. Bu anın XRP lehine sonuçlanması gerçekleşirse Ripple tarafındaki fiyatlama gerçekten çok hızlı olacaktır ve Ripple değeri artacaktır. Ripple yatırımcılarının da yakından takip ettiğini bu süreçte 2023 yılında sonlanacağı beklenilse de bu sürecin olduğundan fazla uzaması, kripto paralara olan belirsizlik sürecinin devam etmesine yol açtı. Bu zamana kadar 2 dolar ile ATH yani tüm zamanların en yüksek seviyesinde olan XRP, kriptolarda yaşanan ayı sezonuyla beraber 0.28 bandına kadar geri çekildi. Yeni bir seneye başlarken Ripple yatırımcıları umut hayallerini yineledi, önümüzdeki günlerde neler yaşayacağız ve dava nasıl sonuçlanacak takip etmekte fayda olacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.