PROBİYOTİKLER  NEDİR?

PROBİYOTİKLER NEDİR?

Yaşayan mikroorganizmalar olarak adlandırılan Probiyotikler, bağışıklık ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlarlar.

Yaşayan mikroorganizmalar olarak adlandırılan Probiyotikler, bağışıklık ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlarlar. Probiyotikler, bağırsaktaki faydalı bakterileri arttırır ve zararlı bakterilerin barınmasını engeller. Vücutta bulunan milyarlarca probiyotik bakteri, kötü mikroplara karşı savaşırlar ve vücudu alerjik maddelerden, toksik ürünlerden, kanserojen moleküllerden korur. Kötü beslenme, stres, alkol, fazla antibiyotik kullanımı, vücuttaki yararlı bakterileri azaltır ve bünyeyi hastalıklara açık bir duruma getirir. Bağırsakların bağırsak florasında oluşturduğu koruyucu kalkan ortadan kalktıkça, bağırsaklar zararlı bakteriler tarafından istila edilir, bunun sonucunda besin maddelerinin sindirilebilmesi zorlaşır ve yararlı bakteriler tarafından engellenemeyen toksinler kan dolaşımına etki etmeye başlar.  

probiyotikler.png

Probiyotikler, sağlıklı bir vücut için olmazsa olmazdır. Hassas bağırsak sendromu, enfeksiyona bağlı ve antibiyotiklerin sebep olduğu diare gibi sağlığın bozulduğu durumlarda probiyotikler, faydalı bakterilerin vücutta çoğalmasını sağlar.

Yaşlanmayı geciktirmek, kanseri engellemek, besin alerjilerini ve egzamayı önlemek, otizm bulgularını hafifletmek gibi birçok hastalığın düşmanı olan probiyotik, ayrıca yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır, vitaminlerin emilimini arttırır, böbrek taşlarının oluşumunu engeller, kabızlığı tedavi eder, idrar yolu enfeksiyonlarını önler ve depresyonu hafifletir. Probiyotikler ayrıca, vücut sağlığı için önemli olan  K vitamini üretmesi açısından çok önemlidir.

Sağlıklı hissettiren, bağışıklık ve sindirim sistemini yenileyen probiyotikler, birçok doğal besinin içinde bulunur. Bu gıdalar düzenli alınmadığında, birçok sağlık problemiyle karşılaşılabilir. Probiyotiklerin bol olduğu, fermente gıdaların başında kefir gelir. Sindirime yardımcı olan laktobasil bakterisini içeriğinde bulunduran kefir, kabızlık ve hazımsızlık şikayeti olanlar için en önemli yardımcılardan biridir. Kefirde bulunan B12, B1, Biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Vücutta bağışıklık güçlendiren mikroorganizmalar içeren peynir, probiyotik bakımından zengin bir besindir. Bunların dışında yoğurt, lahana turşusu, salatalık turşusu, ayran, keçi sütü, kombu çayı, bitter çikolata, şalgam, boza, sirke, turşu, nar ekşisi, pastörize edilmiş zeytin gibi probiyotik içeren besinler düzenli olarak tüketildiklerinde, sağlık açısından çok faydalıdır.

Probiyotikler, doğal besinlerden alınabileceği gibi eczanelerden temin edilebilen probiyotik gıda takviyelerinden de karşılanabilir. Enterogermina, probiyotik bir gıda takviyesidir. Sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde yardımcıdır.

probiyotik.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.