Lazer Kesim Makinesi Nasıl Çalışır?

Lazer Kesim Makinesi Nasıl Çalışır?

Lazer Kesim Makinesi Nasıl Çalışır?

Lazer Kesim Makinesi Nasıl Çalışır?

Lazer kesim makineleri sanayi alanında ve ve endüstriyel alanlarda vazgeçilmez bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor. Bu makineler isminden de anlaşılacağı üzere, malzemeleri lazer ışınları vasıtasıyla kesiyor ve materyallere bu teknolojiyle şekil veriyor.

Söz konusu cihazlar farklı özellik ve ebatlarda piyasaya sürülüyor. Örneğin mini lazer kesim makinesi daha çok kişisel işlerde kullanılıyor. Ev tipi olarak bilinen bu lazer kesim makineleri, diğer çeşitlere göre daha kısıtlı performans sunuyor. Fiber lazer makineleri ve sanayi tipi lazer makineleri ise endüstriyel işlerde tercih ediliyor. Bunlar hemen hemen bütün sertlik derecelerindeki malzemeleri kolayca kesebilme kabiliyetine sahip oluyor.

Lazer Kesim Makinesi Nasıl Çalışır?

Geleneksel yöntemleri tahtından eden ve her geçen gün popüleritesini artıran lazer kesim makineleri, iş gücünden ve zamandan kazandırıyor. Bu makinelerin çalışma mantığını kavrayabilmek için biraz teknik bilgiye ihtiyaç var. Kısaca ifade etmek gerekirse; lazer kesim sürecinin ilk aşaması termal ayırma.

Cutting machine yani lazer kesim makinesi, ışını malzemeye iletiyor. Bu ışın, malzeme yüzeyini çok yüksek sıcaklıkla ısıtıyor. Bunun sonucunda malzeme ya buhar oluyor ya da tamamen eriyor. Gerçek kesim, lazer ışını malzemeye nüfuz ettiğinde başlıyor. Önceden seçilip tamamlanan geometri takip edilerek, malzemelerin ayrılma süreci başarıyla gerçekleştiriliyor. Belirlenen geometrinin izlenebilmesi için, fiber lazer makinelerinde bir kesim kafası bulunuyor. Bu, X ve Y eksenlerinde hareket ederek işlem yapıyor.

Lazer ve Plazma Kesim Farkları

Bu yöntemleri birbirinden ayıran en temel şey, kullanım alanlarının farklılığı. Plazma kesim sadece metalleri kesmek amacıyla tercih ediliyor. Fakat cutting machine dediğimiz lazer makineleri yalnızca kesme işlemi yapabilmekle kalmıyor. Yakma, düzeltme, kaynatma ve kazıma gibi işlemleri de yerine getirebiliyor.

Öte yandan lazer kesim makinesinin sahip olduğu tolerans, plazma kesim makinesine göre çok daha yüksek. Bu ise, metal bozulmasının minimum seviyede olacağı anlamına geliyor. Kapsamlı bilgi ve tüm lazer kesim hizmetleri için MVD firmasının internet sitesine uğrayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.