İşte İstanbul`un gürültü haritası

İşte İstanbul`un gürültü haritası

Yıldız Teknik Üniversitesi, İTÜ, Mimar Sinan ve Beykent Üniversitesi öğrencileri bir araya gelip İstanbul`un ses seviyesini ölçtü.

  Yıldız Teknik Üniversitesi, İTÜ, Mimar Sinan ve Beykent Üniversitesi öğrencilerinin beraber gerçekleştirdiği deney kapsamında, İstanbul`un ses haritasına göre en gürültülü yer Maslak, en sessizi ise Sarıyer oldu. 

  Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve İnsan Kulübü’nün oluşturduğu `şehir ve ses` atölyesinde Beykent, İstanbul Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencilerinin de arasında bulunduğu 42 kişilik ekip, İstanbul’un ses seviyesini ölçtü. Atölyede çalışmalarını sürdüren öğrenciler, 7 grup olarak 7 farklı bölgeye ayrılıp Kadıköy, Üsküdar, İstiklal Caddesi, Maslak Büyükdere Caddesi, Eminönü-Karaköy, Laleli-Beyazıt ve Sarıyer’de 30 dakikalık ses kayıtları aldı. Bölgenin kimliği, ses çeşitliliği ve seslerin şiddetlerini inceleyen öğrenciler, siluet oluşturup, bilgisayar ortamında ses kayıtlarını desibel olarak inceledi. İncelenen seslerde en yüksek ses seviyesinin Maslak’ta, en düşük ses seviyesinin ise Sarıyer’de ölçüldüğü açıklandı. 


Araştırmaya göre bölgelerin ses sıralaması şöyle:


İTÜ Levent Zincirlikuyu Hattı: 5.00
Kadıköy Moda Hattı: 3.58
İstiklal Caddesi: 3.46
Karaköy Galata Köprüsü Eminönü Hattı: 3.18
Kuzguncuk Üsküdar Salacak Hattı: 3.16
Kumkapı Beyazıt Laleli Hattı: 2.16
Sarıyer Hattı: 1.98


Siluetten oluşturulan maket sergilerin 24 Mart’a kadar YTÜ’de gezilebileceği ifade edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.