İstanbul'a 11 milyon 650 bin lale dikildi

İstanbul'a 11 milyon 650 bin lale dikildi

İstanbul, bu yıl yedincisi düzenlenen ''Lale Festivali'' kapsamında bir devre adını veren, doğu kültür ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip olan laleyle yeniden buluştu.

 
Bu yıl yedincisi düzenlenen ''İstanbul Lale Festivali'' kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından anavatanında yetiştirilmeye başlanan laleler parklarda, meydanlarda, bahçelerde, pencere önlerindeki saksılarda açmaya başladı.
Kente bu yıl belirli geometrik şekiller ve figürler esas alınarak laleler dikildi. Yeşil alanlar içerisinde nazar boncuğu, şelale, Türk bayrağı, çeşitli insan figürleri, lale ile hazırlandı. İstanbul'un 2012 yılı Avrupa Spor Başkenti olması dolayısıyla lalelerden sporla alakalı figürler de oluşturuldu.
Bir Türk çiçeği olan lale, Anadolu'dan önce Avrupa'ya daha sonra da dünyaya yayıldı. 2005 yılında dikilen lale soğanlarının tamamı yurt dışından getirtilirken, günümüzde her yıl yaklaşık 10 milyon lale soğanının yüzde 30'u İstanbul'un Çatalca ve Silivri ilçelerindeki köylüler tarafından üretilirken, yüzde 60'ı Konya Çumra'daki üreticilerden alınıyor.
Bu uygulama ile İstanbul'da üretim yapan köylülere ve diğer yerli üreticilere dünyanın krizlerle mücadele ettiği bir dönemde ek kaynak ve istihdam imkanı da sağlanıyor.
 
Emirgan Korusu'na 112 farklı lale türü

Bu kapsamda, Gülhane Parkı'na 15 farklı türde 265 bin, Emirgan Korusu'na 112 farklı türde 1850, Yıldız Korusu'na 23 farklı türde 550 bin, Soğanlı Bitkiler Parkı'na 62 farklı türde 600 bin, Beykoz Korusu'na 25 farklı türde 680 bin, Göztepe Gül Bahçesi'ne 7 farklı türde 125 bin, Büyük Çamlıca Korusu'na 18 farklı türde 111 bin, Küçük Çamlıca Korusu'na 14 farklı türde 120 bin, Fethi Paşa Korusu'na 20 farklı türde 189 bin, Hidiv Çubuklu Korusu'na 16 farklı türde 211 bin lale dikildi.
Kentteki park, bahçelerin yanı sıra, meydan, kavşak, refüj ve yürüyüş alanları 2 milyon 680 bin lira harcama yapılarak, 11 milyon 650 bin adet lale ile buluşturuldu.
İstanbul'a geçen yıl, 2 milyon 70 bin lira harcama yapılarak toplam 11 milyon 500, önceki yıl da 9 milyon 300 bin adet lale dikilmişti.

Festival etkinlikleri

Festivalin açılışı, 15 Nisan'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılımıyla Emirgan Korusu Beyaz Köşk'ün bahçesinde yapılacak.
''7. İstanbul Lale Festivali'' kapsamında, 29 Nisan'a kadar Emirgan Korusu, Sultanahmet Meydanı, Büyükçamlıca Korusu, Hidiv Korusu ve Taksim Meydanı'nda çeşitli aktiviteler gerçekleştirilecek.
Taksim Meydanı'nda 29 Nisan tarihine kadar ''Lale Heykelleri'' sergisi düzenlenecek.
Emirgan Korusu'nda, festival süresince, ''Lale Heykelleri Sergisi'', ''Lale Festivali Kronolojik Fotoğraf Sergisi'', ''İSMEK Geleneksel Türk Sanatlarında Lale Sergisi'' ve ''Kadın Koordinasyon Merkezi Lale Temalı Ürünler Sergisi'' görülebilecek.
Emirgan Korusu'nda ''En Güzel 50 Lale Fotoğraf Yarışması'' ödül töreni yapılacak, ''En Güzel 50 Lale Fotoğraf Sergisi'' açılacak.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.