‘İSKİ Terkos’a deniz suyu verdi’

‘İSKİ Terkos’a deniz suyu verdi’

Çevre örgütleri, İSKİ’yi İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan göllerden Terkos’a su seviyesini yükseltmek için deniz suyu pompalamakla suçluyor. İddiaları reddeden İSKİ ise suyun doğal yollardan göle karışabileceğini savunuyor.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, Karadeniz’den çekilen deniz suyunun 5 yıldır Terkos Gölü’ne veriyor.

İstanbul’a içme suyu sağlayan göllerden Terkos’a deniz suyu pompalandığı iddiası çevrecilerle İSKİ’yi karşı karşıya getirdi.

Doğa Savaşçıları üyesi Zafer Murat Çetintaş, yaptığı açıklamada “Çevre konseyi üyesi bilimadamı arkadaşlarımızla 3 ay önce, 6 ay önce numune alıp tetkik ettirdiğimizde suya deniz suyu karıştığını gördük” dedi.

İSKİ İDDİALARI YALANLIYOR
Denizden göle su çekilmesinin sözkonusu olamayacağını belirten İSKİ yetkilileri ise deniz suyunun gölün denize çok yakın olması nedeniyle doğal yollardan karışabileceğini söylüyor.

Ancak çevrecilere göre İSKİ’nin bu savunması gerçekçi değil. Çetintaş, “Deniz suyunun baraja karışması az miktarda olur, bu kadar yüksek miktarda olmaz. Kendiliğinden karışmıyor, çünkü daha önce de karışması mümkün olurdu. Denize kaymasın diye daha önce kaya sistemiyle dolgu yapıldı” diye konuştu.

İSKİ, Terkos Gölü’ndeki suyun İkitelli ve Kağıthane’deki tesislerde arıtıldıktan sonra şehre verildiğini ve elde edilen değerlerin dünya standartlarına uygun olduğunu belirtiyor.

TAHLİL ÇAĞRISI
Sudaki tuz oranının standartların çok üzerinde olduğunu öne süren çevreciler, İSKİ’yi Terkos Gölü suyunun tahlil etmeye çağırıyor.

Çetintaş, “Burada doğanın dışında, insan eliyle karışım olduğu kesindir. İSKİ yetkilileri ile biz basının huzurunda oradan su numuneleri alarak laboratuava götürüp, tahlil ettirebiliriz. Sonucu da hep birlikte görürüz” diye konuştu.






HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.