Genel Kurula Gelmeyenlerin Vekilliği Düşebilir...

Genel Kurula Gelmeyenlerin Vekilliği Düşebilir...

Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve yedi milletvekilinin tutuklanmasının ardından iki gündür Diyarbakır'da toplanan HDP Meclis Grubu ve MYK, aldığı kararları açıkladı. Ayhan Bilgen, HDP'nin Meclis'teki çalışmalarını durdurma kararı aldıklarını söyledi...

turkiye-buyuk-millet-meclisi.jpg

Peki, HDP'nin kararı TBMM çalışmalarını nasıl etkiler?
HDP'nin aldığı kararla Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmaması durumunda yasama ve denetim faaliyetleri aksamıyor. TBMM İhtisas komisyonları, araştırma ve soruşturma komisyonları ve Genel Kurul çalışmalarına devam edebiliyor. 

TBMM Genel Kurulu çalışmalarını TBMM Başkanvekillerinin başkanlığında gerçekleştiriyor. TBMM'deki sandalye dağılımına göre AK Parti'nin iki, CHP'nin ve HDP'nin de birer TBMM Başkanvekili var. HDP'li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan görevli olduğu hafta Genel Kurulu yönetmezse, Meclis Başkanı bir başka başkanvekilini görevlendirebiliyor. Dolayısıyla Genel Kurul çalışmalarına devam edilebiliyor.

İç Tüzüğe Göre Genel Kurula Gelmeyenlerin Vekilliği Düşebilir...
Bir milletvekilinin TBMM üyeliğinin düşmesi için Genel Kurul'da en az 276 vekilin bu yönde oy kullanması gerekiyor.

TBMM İÇTÜZÜĞÜ
Milletvekillerinin devamsızlığı
MADDE 138– Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir.
 
Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceler ve raporunu hazırlar.
 
Bu raporu görüşen Genel Kurul devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verirse, üyeliği düşer. Üyeliğinin düşmesi istenen milletvekili isterse Karma Komisyonda ve Genel Kurulda kendisini savunur veya bir üyeye savundurur. Son söz her halde savunmanındır.
 
Oylama, Karma Komisyon raporu üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından itibaren yirmidört saat geçmeden yapılamaz.
 
Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam kırkbeş birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının üç aylığı kesilir.
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.