Ercan Sokak İçin Neden Bekleniyor?

Ercan Sokak İçin Neden Bekleniyor?

Şişli Belediyesi'nin Ercan Sokak'ın içkili yerler statüsüne alınmasının ardından gelen tepkiler üzerine Ercan Sokak'ın akıbetinin ne olacağı merak konusu oldu.

Geçtiğimiz sayıda bizleri arayan Ercan Sokak sakinlerinin haykırışlarının gazetemizde manşetten duyurmuştuk. Siyasilerin duyarsız kaldığını, kendileri ile ilgilenecek kimsenin olmadığını belirtmişlerdi.

Ercan Sokak Halkı Şişli Belediye Başkan’ı Mustafa Sarıgül’den net sonuç beklediklerini haykırmışlardı. Şişli Merkez Mahallesi’nde halk mutsuz olduğu için projeyi geri çeken başkandan aynı duyarlılığı kendi sokakları için beklediklerini ifade etmişlerdi. Birkaç esnafın müktesep hakkı korunacak diye orada yaşayan o kadar insanın mağdur edilmesini kabul edemediklerini belirtiyorlar. Birkaç esnafı bu kadar düşünen belediye başkanından aynı duyarlılığı da kendileri için beklediklerini ifade ediyorlar.

 

MECLİS KARARI VAR

Tayfun Kahyaoğlu

Şişli Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi

Ruhsatlandırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı

Ercan Sokak ile ilgili görüşümü iki yönlü değerlendirmek gerekiyor. Ruhsattan sorumlu başkan yardımcısı olduğum için Şişli’de ki iş yerleri ile ilgiliyim. Aynı zamanda da meclis üyesiyim.

Mahmut Şevket Paşa’da yaşayanlar yıllar önce çok yoğun bir imza kampanyası ile içkili lokanta açılmamasını talep eden bir öneride bulundular. Biz de meclise sunduk. Belediye meclisi müttesap hakkı olanların, yani karar alıncaya kadar daimi ruhsatı olanların devam etmesine, karardan sonra ruhsat verilmemesini öngören karar aldı. Mahmut Şevket Paşa’da bir kısım yerlere ruhsat, bir kısım yerlere de geçici ruhsat verilmiş. Geçici ruhsatlı olanların süreleri bitince karar gereği yenileme yapmadık. Bu arada gözümüzden kaçanlar oldu. Polis denetiminde ruhsatsız olması sebebiyle kapatılan mekân için yeniden ruhsat almak üzere başvurulması meclis kararı ile çelişiyor. Buranın ruhsat alması için yeniden belediye meclisinin o sokakta ruhsat almasına izin vermesi gerekiyor. Belediye meclisi bu konuda izin vermedi. Dosyanın bir kez daha görüşülmesi için müdürlüğe sevk etti.

 

Valilik sokak aralarında içkili ve müzikli yer olmasını istemiyor. Bu durum  başka şikâyetleri de beraberinde getiriyor. Geçen meclis toplantılarında Büyük Şehir Belediyesi çalışma saatlerini uzattı. Çalışma saatleri uzayınca insanlar daha çok rahatsız olmaya başladı. 12’de kapanan bir yere katlanabiliyorsunuz ama gece 4-5’e kadar açık olan bir yere katlanamıyorsunuz.  Bu iş yerlerinin sokak aralarında olanlarını temizlemek lazım. Kalanların saatlerini çekmeniz gerekiyor. Müttesap hakkı nedeniyle bunu geri çekemiyorsunuz. Yeni yerlere de farklı saat uygulayamıyorsunuz. Haksız rekabet oluşuyor. Yeni kanun çıkarttılar. Canlı müzik için ayrı bir ruhsat uygulamasına gidildi. Mekânları insanların en az rahatsız olacağı yerlere taşımayı düşünüyoruz. Bu nedenle ara sokaklarda içkili yer olsa bile müzikli olmayacak.

 

İNCELEME SONUCUNU BEKLİYORUZ

Veli Çellik

CHP İlçe Başkanı

Ercan Sokak ile ilgili olarak iki belediye meclis üyemiz gerekli çalışmayı yapıyorlar. Onlardan rica ettik. Orada yaşayan vatandaşların nabzını tutacaklar. Onların düşüncesini ön plana çıkartacak şekilde toplantıda gereğini yapacaklar. İnceleme sonucunu bekliyoruz.

 

MAHALLENİN DOKUSUNA AYKIRI

Muharrem Çatalkaya

CHP Meclis Üyesi

CHP olarak bir önergemiz  vardı. İlk olarak o mahallemizden sorumlu Hasan Toksöz konuyu getirdi. Pek çok duyum alıyorduk ama bu olayın partimize mal edilmemesi için olayın dışında kaldık. Önergemiz, mevcut yerlerin haklarının korunması ve yeni yerlere ruhsat verilmemesi ile alakalıydı. Tamamını içkili yerler statüsüne sokma şansımız yok. Muhalefet olarak bunun karşısındayız. İrdeledik, yerinde inceleme yaptık. Tamamını açma isteği doğdu. Bunu kabul etmeyip, eski hakkı olan kişilerin korunması düşüncesiyle önerge verdik. 15-20 sene öncesinde bu sokak komplo içkili restoranlar statüsüne sokulmuştu. Eski ruhsatlandırma söz konusu. Bizim tepkimiz, çok eskiden buraların ruhsatlandırılıp, içkili yerler statüsüne sokulmasıydı. Bu biraz mahallemizin dokusuna aykırı bir durum. İnsanların içmek haklarıdır ama mahallede olmasa iyi olurdu diye düşünüyorduk.

İşin içine girdiğinizde işletmeler ciddi yatırım yapmışlar. 1,5 yıldır bekliyorlar ve maddi kayıp içindeler. Bunları da göz ardı etmemek lazım. Şahsi düşüncem, bir tercih söz konusu olduğunda, burada yaşayan halkın sağlıklı ve huzurlu yaşaması önemlidir. Daha önce uygunsuz davranışların yaşandığı bir mekânın karşısında benim bir evim olsa, aynı tepkiyi bende verirdim. Yetki iktidarın, Mustafa Sarıgül’ün grubunun takdirindedir.

Şikâyetlerin tamamı yapılanmalar başladıktan sonra meydana gelen gelişmelerdir. Suçlu bir kişi değil.

Nedenleri teker teker irdelenmelidir. Plansız yapılaşmadan tutunda, önceden hangi siyasi anlayışla buraların içkili yerler statüsüne sokulmasına  kadar gider.

Ben bu olayın dışında kalmak istiyorum. Bu işletmeye ruhsatın yeniden verilmesi mi, halkın refah ve huzur içinde yaşaması mı diye sorarsanız, tabii ki halkın yanındayız. Çünkü adımız Cumhuriyet Halk Partisi.

 

ORTAK NOKTA BULMAK GEREK

Nurettin Tan

CHP Meclis Üyesi

Vatandaşın belediyemize müracaatı oldu. Mecliste birkaç kez gündeme getirildi. İlgili komisyon tarafından incelendi. Bir karar verilmesi gerekiyordu. Zamanında hak sahibiymişler, ruhsat müracaatlarında geç kalmışlar. Yatırım yapmışlar. Tabii ki çevredeki insanlara rahatsızlık veriyorsa buna en başından karşıyız. Nezih bir yer olacaksa, mahalle ile uyum içinde yaşayacaklarsa yanlarındayız. Tekrar gündeme getirilmesinden dolayı bir defaya mahsus olmak üzere ruhsatlandırma yapılmasını isteyen bir görüş bildirmiştim. Üç yüz bin lira gibi bir masraf yaptığını, iş yeri kapandığı için bu yatırım atıl duruma düştüğünü söylediği için tekrar gündeme getirdik. Oranın dışında bir yeri olduğunu daha şu an öğrendim.

İçkili yerlere bir nokta adres olarak ruhsat verilmesine karşıyım. Ruhsat sokağa, belli bir bölgeye verilmeli. Nokta bazlı ruhsat vermek yanlış. Orada ki halkı rahatsız ediyorsa, yüksek sesle gürültü oluyorsa, yaşayanlara sıkıntı veriyorsa karşıyım.

Kazanılmış haklar var. Bunun geri alınması demokrasiye uygun değildir. Önceden ruhsat verilmişse hakları korunmalıdır. Kamu kurumları birbirlerinin devamıdır. Bugün işyeri açma ruhsatı veriyorum, yarın hoşuma gitmedi diye bu hakkınızı geri alıyorum şeklinde bir tutum olmamalıdır.. Bu zaten plansızlıktan kaynaklanıyor. Planlı bir yapılaşma olsa, bölge bölge bunlar tespit edilir, o bölgelerde hangi sektöre yönelik iş yeri açılması isteniyorsa ona izin verilir. Zamanında ruhsatları vermişsin, insanlar gelmiş çalışmışlar. Bugün çekip gideceksin diyorsun.  Halkın görüşü alınması gerekiyor. Sırf restoran açılarak bir yatırım yapılmış gözüyle  bakmamak lazım. Oradaki insanların huzuru da önemli. Bir ortak nokta bulup, çözüme ulaştırmak gerekiyor.

 

RUHSATLANDIRMAYI DOĞRU BULMUYORUM

Hüseyin Natik Kişioğlu

CHP Meclis Üyesi

Ercan Sokak’ta konuşmalar sadece tek bir mekân üzerinde dönüyor. Problem yasada ..Bir takım yaptırımlar var. Yapmazsanız o yasanın bir anlamı yok. Bodrum’da her nedense saat 12’den sonra müzik kapatılıyorken, orada ses denetimi yapılmıyor. Kolluk kuvvetlerinin görevi tatsızlıkları önlemektir. Zabıtanın da görevi yasayla belirlenmiş durumların dışına çıkanlar konusunda yaptırım uygulamaktır. Nedense orada bir tıkanma durumu var. Herkes görevini yapsa, üzerine düşeni gerçekleştirse vatandaşta rahatsızlık olmayacak. Kolluk kuvvetlerinin görevini yapmadıklarını düşünüyorum. Bu kadar tartışmalardan sonra oraya ruhsat verilmesini doğru bulmuyorum. Mevcut olanların da iptal edilmesinden yana değilim. Sonuçta kazanılmış bir hak var. Denetimler sık yapıldığı takdirde tatsızlıkların önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Bunun altında farklı durumlarda söz konusu olabilir.

 

RUHSAT İÇİN HALK DİNLENMELİ

Yahya Uğur

AK Parti Meclis Üyesi

Bizim bu konudaki tutumumuz belli. Mahalle arasında, insanların yaşam alanlarına yakın yerlerde içkili restoranların açık olmasına karşıyız. Vatandaşın huzurunu bozan durumların oluşmasının önüne geçilmesi için planlamanın doğru yapılması lazım. Ak Parti grubu olarak Ercan Sokak ile ilgili alınacak kararın orada yaşayan halk dinlenerek alınması gerektiğine inanıyorum.

 

 

ERCAN SOKAK MAĞDURLARI

50 METRE MESAFEDE 7 İÇKİLİ YER

Hikmet Alav

İKAMETİN OLDUĞU YERDE EĞLENCE MEKÂNI

Buranın eğlence mekânı olarak ikametin olduğu yerde bulunması sıkıntı veriyor. Çoluk çocuğumuz var.

İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKIYOR

İçeride sigara içemeyen adamlar mecburen dışarıya çıkıyorlar ve camımızın altında sigara içiyorlar.. Yedi, sekiz kişi dışarı çıktığı zaman, üstelik yüksek sesle telefonla konuştuğu zaman iş çığırından çıkıyor. İşten geliyorsunuz, dinlenmek, uyumak istiyorsunuz ama yeri geliyor 4, 5’e kadar müzik devam ediyor, gürültüden uyuyamıyorsunuz.

SİLAH SESİ DUYUYORUZ

Alkollü biri takır takır havaya silah atarak gitti. Birinin başına bir şey geldiği zaman bunun sorumlusu buralara ruhsat veren yetkililer olacaktır.

TEHDİT EDİLDİM

Konuyla ilgili bir olay oldu bende tepki verdim. Mekân sahibi; beni tehdit etti. Her şeye rağmen bu adamlarla sonuna kadar mücadele edeceğim.

 

BELEDİYE İLGİLENMİYOR

Özgür Başaran

Mahallemizde şikâyetçi olmayan kimse yok. Şişli Belediyesi burayla ilgilenmiyor. Şişli Belediyesi bizi ciddiye almıyor.

BİRİLERİ NEMALANIYOR

Birileri nemalanıyor bu işten ki ruhsat almak için mücadele ediyor. Son olarak Valilik Belediyeye yazı gönderdi de belediye harekete geçti. Normalde ruhsat verilirken birçok kriter aranıyor. Bunların hiçbiri burada dikkate alınmıyor. Belediyeye vergi veren vatandaşım üstelik burada yaşıyorum. Bana neden sorulmuyor?

KADIN PAZARLANDI

Penceremden kadın pazarlandığına şahit oldum. Bunlar normal şeyler mi?

HUZUR HAKKIMIZ YOK MU?

Mahalleli olarak yapacağımız tek şey encümen üyeleri ile ilgili suç duyurusunda bulunmak. Onların ticaret yapma hakkı var ama burada yaşayanların huzur hakkı yok mu?

EN SON İHTİYACIMIZ MEYHANE

Mahallemizin en son ihtiyacı olan şey meyhanedir. Tek cevap alabildiğim merci Valilik’ti. Ve içkili yerler statüsünden çıkarılması kararı alındı.

KARARDA İMZASI OLANLAR HAKKINDA DAVA

Ortak avukat tutup, encümen ve ruhsat işlerinde imzası olanlar hakkında dava açacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz. Bir yetkili dikkate alacak. Bu noktalara gelmeden sorun çözülsün istiyoruz.

HUZURUMUZ YOK

Kamber Mercan

Evin içinde durulmuyor. Gece geç saatlere kadar gürültü devam ediyor. Ağabeyim defalarca bu şahıslarla kavga etti. Pencerenizi kapatın, neden bakıyorsunuz diye cevap veriyorlar. Huzurumuz yok.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.