Doğanın Atölyesinden Sofralara

Doğanın Atölyesinden Sofralara

Atölye Doğa’nın sahibi Kemal Akdemir, kendisini doğanın hizmetçisi olarak tanımlıyor. Binlerce yıldır insanlığa hizmet eden tabiatın , tabii ki hizmet görmek hakkı diye düşünen Akdemir, özellikle çok büyük bir çeşitlilik içeren Çanakkale Kaz dağlarının ve


Yöresel özellikler taşıyan ezine peynirinin organik olarak hazırlanmasının tam 1 yıl sürdüğünü ve teneke ömrünün 1+2=3 yıl olduğunu söyleyen Akdemir, sattığı peynirin bazı kurum ve üst düzey yetkililere gittiğini belirtirken çok büyük bir çeşitlilik içeren peynir dünyası hakkında önemli bazı bilgileri bizle paylaşmadan edemiyor:

Peynir kelimesi, Türkçe’ye Farsça “sütten yapılmış” manasına gelen “panir” kelimesinden gelir. Peynir, süt proteini kazein’in peynir mayası ve peynir kültürünün pıhtılaşması, bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermante bir süt ürünüdür. Raf ömrü boyunca peynirde duyusal, yapısal ve kimyasal özelliklerde çeşitli değişiklikler görülebilmektedir. Bu değişikliklerin minimumda seyretmesi için peynirin 2-4 derecelik sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yurdumuzun peynirlerini olgunlaştıran mikroplar, hayvanların beslendikleri bölgelere göre üretime çok büyük bir yöresellik katarak zengin bir damak ve görsel yelpaze oluşturmaktadır. Doğa, yurdumuzda hala cömertliğini gösteriyor. Yaşadığımız çevreyi temiz tutmakla doğaya ve barındırdığı tüm canlılara minnettarlığımızı gösterebiliriz. Tüm doğa dostlarını duyusal analiz için bekliyorum. 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.