ÇYDD'YE MALİYE BASKISI

ÇYDD'YE MALİYE BASKISI

Prof. Dr. Türkan Saylan önderliğinde kurulan ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla, 1991 yılından beri sayısız öğrenciye burs veren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bu kez de Maliye'nin kuşatması altında.

   Ankara’da, cenazelere gönderilen yapay çelenklerle bağış toplanmasını "ticari faaliyet" olarak niteleyerek derneğe ceza yağdıran Maliye yetkilileri şimdi de derneğin İstanbul şubesini denetliyor. Denetimin bu denli tepki çekmesinin 2 ana nedeni var. İlki, ÇYDD'ye kesilen vergi cezalarının usulsüz ve yıpratmaya ilişkin olduğuna ilişkin kanaat ikincisi de ÇYDD'nin daha önce de başka yolla ablukaya alınmış olması. 2009 yılında Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası kapsamında şubelere eş zamanlı baskın yapılmış Türkan Saylan'ın evi de dahil olmak üzere yapılan aramalarda çok sayıda belge ve bilgisayara el konulmuştu. Aradan geçen 1,5 yılın ardından ÇYDD yöneticisi 13 kişi hakkında, delil bulunamadığı için takipsizlik kararı verilse de bu olay hafızalara "ÇYDD'ye kara propaganda, yıpratma" olarak kazınmıştı. Maliye'nin bu son operasyonu ise bu kez TBMM gündeminde. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, mali soruşturmaya ve verilen cezalara tepki göstererek,  Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
 
   Önergesinde ÇYDD'nin ilköğretim, lise ve üniversitede okuyan binlerce öğrenciye burs verdiğini, elde dilen bağışlarla onlarca yurt, okul , derslik ve lojman kurarak Milli Eğitim Bakanlığına devrettiğini ifade eden Öğüt, böylesi önemli hizmetlere imza atan ve bağışlarla ayakta duran bir derneğe yapılanın hukukla da bağdaşmadığını söyledi.
 
   Cenazelere çelenk göndermek isteyenlerden aldığı bağışlarla ölen kişinin ismini panolara yazma işleminin bir çok dernek ve vakıf tarafından yapıldığını hatırlatan Öğüt, ÇYDD'nin bu bağışları kabul edebileceğine ilişkin Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü onayı bulunduğunu, buna rağmen hiç bir ticari getirisi olmayan bu uygulamanın ne amaçla "ticari faaliyet" sayıldığı da konuşulanlar arasındaydı.
 
 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.