Barışa bir katkı da YEKÜV’den

Barışa bir katkı da YEKÜV’den

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV) “Barış Kültürü Eğitimi Çalıştayı” adı altında bir kitap yayınladı. “Barış” için kolları sıvayan YEKÜV Başkanı Av. Gülbin Sözen gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

ŞİDDET HER YERDE

Şiddet ülke gündemine hep kadına yönelik geliyor. Aslında şiddet sadece orada değil. Şiddet okullara kadar inmiş durumda. Artık öğrenciler ve öğretmenler arasında da şiddeti görmekteyiz. Bizi özellikle çocuklar ilgilendiriyor. İsteğimiz siyasi değil. Toplumda barış kültürü geliştirilirken, biz de bir eğitim vakfı olarak çocukların geleceğine dönük bir katkı sağlayalım dedik. 20 yılda, 20 bin çocuğa dokunduk. Okul ve yurt yapıp öğrencilere burs verdik. 

TÜRKİYE’DE BİR İLK
YEKÜV olarak Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BEUAM) ve Hümanist Büro’nun ortaklığıyla, Avukat Betül Onursal’ın koordinatörlüğünde bir çalıştay oluşturduk. Çalıştay sonucu ortaya çıkanları üyemiz Yazar Işın Özdemir yayına hazırladı. Kitap Türkiye’de bir ilke imza atıyor: 
 
“Barış Kültürü Eğitimi Çalıştayı” kitabında İl Milli Eğitim Müdürümüz Dr. Muammer Yıldız başta olmak üzere Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ve Prof. Dr. Üstün Ergüder gibi  değerli akademisyenlerimizin yorumları da yer alıyor. 

Bu çalıştaydan çıkan sonuç şu; Okul öncesinden başlamak üzere barış eğitimi ve kültürü müfredatlarda yer almalı. Birleşmiş Milletler’in Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde barış içinde yaşamak çocuğun hakkıdır. Gelişmiş ülkelerde çocuk kişisel gelişimine imkân verecek ortamlarda yetiştiriliyor. Çocuk istediği okulu seçer ve kendi istediğini rahatça konuşabilir. Bizim çocukluğumuz “sen sus, sen konuşma” sözleriyle dolu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.