Zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır?

Zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır?

Zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır? Gelin bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim.

Zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır? Diş kliniklerinde, diş hastanelerinde en sık uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesi zirkonyumdur. Bu uygulama neredeyse Türkiye’nin her ilinde yapılmaktadır. İstanbul’da uygulamayı yapan hastanelerden bir tanesi acildishastanesi.org ‘dur. Peki zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır? Gelin bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş kaplama işlemleri lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Buna bağlı olarak hastalar uygulama sırasında ağrı veya acı hissetmezler. Zirkonyum diş kaplama tedavisi kapsamında, ağız içi ve dişler muayene ile kontrol edilir, hastanın tedaviye uygun olup olmadığı belirlenir. Tedaviye uygun olan hastalara lokal anestezi uygulanır. Kaplama yapılacak olan dişler zirkonyum kaplamaya uygun ölçüde küçültülür. Zirkonyum kaplamaya yönelik renk seçimi hasta ile birlikte gerçekleştirilir. Küçültülen dişlerin ölçüleri bir kez daha alınır. Bu ölçülere uygun kaplamalar laboratuvar ortamında CAD, CAM cihazlarla el değmeden hazırlanır. Hazırlık sürecinde hastanın konforu için geçici kaplamalar yapılır. Zirkonyum kaplamalar hazır olduğunda özel tıbbi yapıştırıcı ile dişlere uygulanırlar.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum diş kaplama, metal üstü porselen kaplamadan çok daha doğal görünümlü sonuçları veren kaplama çeşididir. Işık geçirgenliği, dayanıklılığı ve doğal diş beyazlığını sunması açısından çok tercih edilir. Estetik bir gülüş ve doğal diş görünümü isteyenlerin favorisi olan zirkonyum diş kaplama, diş eti çizgisinde metal desteklerin neden olduğu morumsu rengin ortaya çıkmamasını sağlar.

Zirkonyum diş kaplama, sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketiminde diş hassasiyeti oluşumunu ortadan kaldırmaktadır. Ek olarak kaplama uygulamasında dişlerin sadece 1 mm civarında inceltilmesi ardından uygulanır. Çay, kahve tüketimi yüksek seviyede değilse uzun süre doğal beyazlığını kaybetmez. Kırık dişlerin yarattığı estetik dışı görünümü ortadan kaldıran zirkonyum diş kaplama, CAD  ve Cam cihazlar yardımıyla el değmeden hazırlanan, ölçüsel açıdan tam uyumu yakalayan kaplama çeşididir.

zirkonyum-dis-kaplama-nasil-yapilir-amp.jpg

Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?

Zirkonyum diş kaplama tercih edilen durumlar:

  • Beyazlatma tedavisi ile sonuç alınamayan ileri derecede sararmış, renk değiştirmiş dişler için zirkonyum kaplama tercih edilir.
  • Ortodontik tedavi yapılmadan giderilebilecek ayrık diş sorununda zirkonyum kaplama yapılır.
  • Yapısı bozulan eski dolguların ve kırıkların bulunduğu dişler zirkonyum kaplama ile estetik görünümlü dişlere dönüştürülür.
  • Aşırı madde kaybı olan ön dişler, zirkonyum kaplama ile doğal görünümlü, beyaz dişlere dönüştürülür.
  • Gülüş estetiği sağlamak ve ımplant üzerine diş eklemek amacıyla zirkonyum kaplama protez dişler tercih edilir.

Tüm bu durumlarda kullanılan zirkonyum diş kaplama, ışık geçirgenliği sayesinde özellikle ön dişlerde doğal bir görünümün sergilenmesini sağlar.

Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Neler?

Zirkonyum diş kaplama avantajları, ilk olarak estetik görünüm açısından kazanılır. Işık geçirgenliği olan zirkonyum diş kaplama tıpkı normal dişlerdeki gibi doğal görünüme sahiptir. Doğal bir dişin minesi ışık geçirgenliğine sahiptir. Klasik porselen kaplamaların alt yapısında olan metal destek zirkonyum kaplamada bulunmaz ve bu yüzden diş yüzeyinde opak bir görünüm oluşmaz. Diş eti çizgisinde ise metalin yarattığı gri ile mor arası renk geçişi görülmez. Zirkonyum diş kaplama ömrü, materyalin dayanıklılığına bağlı olarak uzundur. Bu açıdan sağlıklı diş görünümünü uzun yıllarca koruma, sağlıklı çiğneme kuvvetinin keyfini çıkarma avantajı kazanılır.

Yapısında metal bulunmayan zirkonyum diş kaplama, metal alerjisi olan kişiler tarafından rahatlıkla yaptırılabilir. Alerjiye sebep olmazken, metal destekli protezlerin ağızda bıraktığı garip tat veya koku zirkonyum diş kaplama kullananlarda oluşmaz. Rutin diş temizliğinin yapılması halinde uzun seneler boyunca doğal beyazlığını korur.

Zirkonyum Fiyatları Ne Kadar?

Hastalar tarafından sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de zirkonyum fiyatlarının ne kadar olduğudur. Zirkonyum diş fiyatları, klinikten kliniğe, hastaneden hastaneye değişebilmektedir. Acildishastanesi.org ‘da yer alan ilgili sayfada 2022 fiyatlarının minimum 950tl, maksimum ise 1250tl olduğu belirtilmiştir.

Zirkonyum Diş Kaplama Bakımı Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş kaplama bakımı son derece pratik şekilde gerçekleştirilir. Rutin şekilde dişleri günde 2 kez fırçalamak ve sert kabuklu yiyecekleri dişle kırmamak gerekir. Ekstra bir işleme gerek duyulmaz. 6 ayda bir diş hekimine kontrol amaçlı gidilebilir. Zirkonyum diş kaplamada plak birikiminin görülmediğini belirtmek gerekir.

Zirkonyum Dışında implant Diş Tedavisi

Zirkonyum kaplama, hastanın uzun diş boşlukları varsa yani çürük diş veya eksik diş bölümleri çok sayıda ve ard arda ise önerilmez. Bu gibi durumlarda implant diş tedavisi ardından dişler üzerine zirkonyum veya porselen kaplama protez dişler uygulanabilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Yeniden Beyazlatılabilir mi?

Zirkonyum diş kaplama kullananların, kaplamalarını yeniden beyazlatabilmeleri mümkündür. Takıldıkları günden itibaren diş hekimi tavsiyelerine uyulması halinde zirkonyum kaplamada renk kaybı görülmez. Hatta sıcağa ve soğuğa karşı dahi yüksek dirence sahiptir. Ancak zirkonyum diş kaplamayı oldukça uzun süre kullanan ve beyazlatmak isteyenler, diş beyazlatma tedavisinden rahatlıkla yararlanabilirler.

Zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.