Zeytinyağı İhracatında Önemli Artış

Zeytinyağı İhracatında Önemli Artış

Türkiye zeytinyağı ihracatı ile yatırımcıların göz bebeği konumunda. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinin yapmış olduğu açıklamaların ardından, 2017 yılının da rekor ihracat beklentileri bulunurken, ciddi oranlarda ihracat rakamlarına ulaştı.

Türkiye zeytinyağı ihracatı ile yatırımcıların göz bebeği konumunda. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinin yapmış olduğu açıklamaların ardından, 2017 yılının da rekor ihracat beklentileri bulunurken, ciddi oranlarda ihracat rakamlarına ulaştı. Sezonun ilk 6,5 aylık döneminde ülke genelinde sofralık zeytin ihracatının yüzde 1 artışla 36 bin tona ulaşması ve tutar bazında ise 68 milyon dolar artış gerçekleştiğini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, ihracatta ise bu artışın yüzde 450'lik artışa yaklaştığını açıkladı. Buna göre sezonun ilk 5,5 aylık döneminde zeytinyağı ihracatında ki artış miktar olarak ele alındığında 4 bin 305 tondan, yüzde 450'lik artış ile birlikte, ihracat miktarı 23 bin 600 tona ulaştı. Fiyat tutarı olarak bu miktar yaklaşık 85 milyon dolar ihracat artışı olduğunu göstermekte. 2015-2016 sezonuna oranla, ciddi bir artış yaşanırken, 2016-2017 sezonun ihracatçılar için başarılı bir sezon olacağını umut ediliyor.

Zeytinyağı İhracatın Ekonomideki Yeri

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve bakanlıklar nezdinde zeytin ve zeytinyağı ihracatının önündeki engellerin kaldırılması adına yapılacak olan çalışmalar ile Türk tarım ekonomisinde en önemli ürünlerden biri zeytin ve zeytinyağı üretimi olacağı belirtiliyor. Bununda ekonominin canlanması ve elde edilecek ürünlerin ihracatında sürekliliği sağlamak adına ciddi bir atılım olacağının altı çiziliyor. Önceki sezonlarda ihracatta yaşanan düşüşlerin, artık ileride yaşanmaması adına, yeni önlem tedbirleri alacaklarını açıklayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, sofralık zeytin ve zeytinyağı için uygulanmakta olan ihracat iade tutarlarının ve üreticilere yönelik desteklerin artırılması girişimlerde bulunduklarını belirtiler. Dolaylı yoldan borsa'ya da büyük katkılar sağlandığı belirlenen zeytin ve zeytinyağı ihracatının, özellikle Türk tarımında ciddi bir payı olması, yatırımcıların her anlamda etkilenmesini sağlıyor. Ayrıca Türk parasının, ihracatlar ile birlikte değerlenmesi, forex üzerinde işlem yapan yabancı yatırımcılar için de iyi bir yatırım aracı olarak görülüyor.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.