YÖK, Hilmioğlu'na dağlar aşırdı!

YÖK, Hilmioğlu'na dağlar aşırdı!

Mardin ve Batman'da yeni kurulan üniversitenin rektörlüğüne, yakındaki Dicle Üniversitesi'nde uygun isim bulamayan YÖK, 385 kilometre uzaktaki Hilmioğlu'nu tercih etti.

YÖK yeni kurulan üniversiteler için bir kez daha "tedviren" rektör ataması yaparken, rektörler arasında tartışmalı tercihlerde bulundu. Daha önce 15 yeni üniversite için hukuk boşluğundan yararlanarak "tedviren" atama yapan ve yeni üniversitelere yakın illerden rektör atanacağını açıklayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Cumhuriyet mitingleri için sınav erteleyip öğrenci taşıyan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nu uzaklarda da görevlendirmeye başladı.

DAHA YAKINI VARDI

Mardin ve Batman'da yeni kurulan üniversitelerde hemen yanıbaşındaki Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi bulunmasına rağmen bu üniversitenin rektörü yerine 2 ile de daha uzakta olan Prof. Hilmioğlu tercih edildi. Hilmioğlu, görev yaptığı Malatya'ya karayolu ile 348 kilometre mesafedeki Mardin Artuklu Üniversitesi ve 385 kilometre ötede Batman Üniversitesi'ne görevlendirme ile gitmek zorunda kalırken, rektörüne YÖK tarafından görev verilmeyen Dicle Üniversitesi (Diyarbakır) Mardin'e sadece 96 kilometre, Batman'a da 133 kilometre mesafede.

ATAMALAR TEPKİ ÇEKMİŞTİ

YÖK yetkilileri, "Daha önce mevcut olan yükseköğretim kurumlarını da bünyesinde barındırması nedeniyle, halen öğrencisi, akademik ve idari personeli bulunan yeni üniversitelerde devamlılığın ve eş güdümün sağlanması için bu üniversitelerin rektör adaylarının seçimle belirlenebilecek bir konuma getirilmesi zorunluluğunun bulunduğunu" belirttiler. Tepki çeken tedviren atamalar YÖK yönetimi tarafından, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa eklenen geçici "Bu kanunla yeni kurulan ve bağlantısı değiştirilen yükseköğretim kurumlarında uygulamayla ilgili olarak ortaya çıkacak sorunlar Yükseköğretim Kurulu kararıyla çözümlenir" hükmüne dayandırılıyor.

DANIŞMANINI TAŞIYABİLİYOR

DYÖK'ün tartışmalı icraatları arasına eklenen görevlendirmede Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fikri Canoruç'a haksızlık yapıldığı şeklinde yorumlandı. Teziç'in Hilmioğlu'nu görevlendirmesinde Hilmioğlu'nun daha hızlı kadrolaşma sağlamadaki başarısının da etkili olduğu belirtildi. Hilmioğlu'nun Kültür Danışmanı Prof.Dr. Mustafa Gündüz de Hilmioğlu'nun daha önce tedviren atandığı Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğüne Sezer tarafından atanmıştı. Hilmioğlu yeni kurulan üniversiteye rektör yardımcısı olarak atadığı Gündüz için bir basın toplantısında övgüler yağdırmıştı.

YENİŞAFAK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.