Uzmanlardan piyasa uyarısı

Uzmanlardan piyasa uyarısı

Uzmanlar piyasalarda yaşanan dalgalanma konusunda yatırımcıları uyardı...İşte uzmanların tavsiyeleri....

Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toguç, piyasalardaki son duruma ilişkin olarak, değerli YTL, yüksek cari açık, petrol fiyatları gibi konuların Türkiye'yi riskli ülkeler arasına soktuğunu ileri sürerek, ''son derece temkinli olunması gereken bir süreçteyiz'' yorumunu yaptı.

Toguç, yaptığı açıklamada, bugün itibarıyla borsadaki kayıplara dikkati çekerek piyasaların son durumunu değerlendirdi. Türkiye için olumlu olan tek durumun faiz oranlarının yüksekliği olduğunu dile getiren Toguç, şunları söyledi:

''Fakat global likiditede bozulma söz konusu olursa faiz oranları bile Türkiye'yi korumaya yeterli olmayacaktır. Son derece temkinli olunması gereken bir süreçteyiz. Bu durumun kalıcı veya geçici olduğunu söyleyebilmek için çok erken. Büyüme beklentileri önemli. Endekse ilişkin rakam telaffuz edemiyorum ancak bulunduğu seviyelerin altını görme şansı var. Bir şey söylemek için hala erken ama gidişat iyi görünmüyor. Hedge fonlarına satış geliyor. Bunun burada duracağını söylemek zor. Beklenen birtakım veriler var, FED'in kararına bakmak lazım. Alıma geçmeyi asla tavsiye etmiyoruz.''

GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ MUTLU...

 Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu da yaptığı açıklamada, Borsadaki kaybın gayet normal olduğunu, sorunların hem Avrupa'da hem ABD'de derinleştiğini belirterek, ''Dolayısıyla global likidite krizine doğru bir gidişat olursa, ki şu andaki tedirginlik ve borsalardaki derin düşüşün nedeni bu, tabii ki borsalarda daha derin düşüşler görme ihtimalimiz var'' görüşünü aktardı.

Piyasalarda şimdiden bir kaliteye kaçış hareketi görüldüğüne dikkat çeken Mutlu, Türkiye'nin, borçluluk oranları ve yüksek cari açığıyla kırılganlığı yüksek ülkeler arasında yer aldığını, bu nedenle en çok etkilenen ülkeler arasında olabileceğini kaydetti. Mutlu, dünyada boyutu kestirilemeyen bir geri ödenmeyen kredi problemi bulunduğunu ve bu sorunun türev araçlar vasıtasıyla başka menkul kıymetlere de sirayet etmiş olduğunu belirterek, birçok finans kurumunun söz konusu menkul kıymetlere yatırım yaptığı için buradan büyük zararlarla karşılaşabileceğini belirtti.

Sürecin devamında, ABD başta olmak üzere hızlı bir şekilde talep daralması ve ekonomilerde çok hızlı bir yavaşlamanın gündeme gelebileceğini söyleyen Mutlu, Amerikan Merkez Bankasının (FED) faizlerde acilen indirime gitmek zorunda kalabileceğini dile getirdi. Mutlu, teknik analistlerin, borsada 45 bin 500 desteğine kadar çekilme olabileceği yorumlarının gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, ''Konu, uluslararası likidite krizine dönüşmek üzere gibi görünüyor ve bu da çok olumsuz bir gelişme'' dedi.

''HEDGE FONLARDA BÜYÜK SATIŞ OLURSA...''

İnter Yatırım Yurt Dışı Piyasalar Satış Müdürü Şebnem Uysal ise piyasalardaki dalgalanmanın tamamen yurt dışındaki tutsat (mortgage) piyasalarındaki likidite sıkışıklığından kaynaklandığını, global fonların riskli olan hisse senetlerinden çıktıklarını belirtti. Bundan da gelişmekte olan piyasaların etkilendiğini ifade eden Uysal, Türkiye'nin de bu gelişmelerden nasibini aldığını söyledi. Bugün yurt dışındaki hedge fon müşterileri için Eylül ayından evvel paralarını çekmek için son gün olduğuna işaret eden Uysal, ''Bugün yurt dışı hedge fonlarda büyük satış olursa o zaman panik daha fazla artar.

Endeks 48 bin seviyesinin altında bir haftadan uzun kalırsa, tekrar yurt dışından ikinci büyük dalganın geldiğini, bizi çok daha aşağı seviyelere çektiğini göreceğiz'' dedi. Uysal, piyasalardaki dalgalanmanın cumhurbaşkanlığı seçim ile hiç bir alakasının olmadığını söyledi. Şebnem Uysal, borsada en fazla yüzde 72,5 olan yabancı payının dalgalanmadan dolayı yüzde 71'lerin altına düştüğünün söylenebileceğini kaydetti.

KÜÇÜK ÇAPLI KRİZ GÖRÜŞÜ...

 Finans Yatırım Yurtiçi Satış Birim Müdürü Şevket Keresteci de, Borsa'daki düşüşün tamamen yurt dışındaki hareketlere bağlı olduğunu belirterek, ''Dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, özellikle ABD'deki kredi ve Mortgage piyasalarında yaşanan problem bize de yansıdı'' değerlendirmesinde bulundu.

Şu an ABD'deki hareketlerin izlendiğini ifade eden Keresteci, yurt dışındaki düşüşün devam etmesi durumunda Türkiye'de borsanın geriye gideceğini, bunun globalleşmenin bir etkisi olduğunu söyledi. Borsadaki hızlı düşüşü küçük çaplı bir kriz olarak nitelendiren Keresteci, Türkiye'deki yatırımcılara ''panik yapmamaları'' tavsiyesinde bulunarak, ''Yatırımcı neticede yeni pozisyon açmamalı. Zararı sineye çekip beklemeli'' görüşünü dile getirdi.

KAPALIÇARŞI'DA DURUM...

 Kapalıçarşıda ise döviz fiyatları yükseldi. Saat 15.15 itibarıyla Kapalıçarşı'da 1,3370 YTL'den alınan dolar 1,3390 YTL'den satılıyor. 1,7990 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,8030 YTL oldu. Dünkü kapanışta dolar 1,3050 YTL, avro ise 1,7700 YTL olmuştu. Kapalıçarşı esnafı dövizdeki yükselişin nedenini yurt dışı piyasalara bağlarken, yükselişlerin devamını öngördüklerini bildirdi. Çarşı esnafı yükselişlerde yurt dışı piyasalar kadar içerideki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin de etkili olduğu görüşünü savundu



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.