Türkiye'ye para akacak

Türkiye'ye para akacak

Güler, Roma'da Türkiye-Yunanistan-İtalya arasında yeni bir doğalgaz anlaşmasına imza attı.

İran'la yapılan doğalgaz protokolünün ardından, ikinci büyük adım atılıyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Roma'da Türkiye- Yunanistan-İtalya arasında işleyecek yeni bir doğalgaz anlaşması imzaladı. Anlaşmanın önemi ise enerji alanında Türkiye'nin stratejik rolünü artıran hükümler içermesi. Kurulacak mekanizma ile Türkiye, doğalgazda geçiş ülkesi olmanın ötesinde yeni bir konuma kavuşuyor.

MALİYET DÜŞECEK

Türkiye, Türkmenistan ve İran başta olmak üzere Avrupa'ya taşınacak gazda hem transit ülke geçiş ücreti kazanacak hem de gazı ucuza alacak. Örneğin, doğalgazın fiyatı 260 dolar, geçiş ücreti 60 dolar ise Türkiye gaza 200 dolar ödeyecek. Doğalgazın sınırda teslim ücretinden, transit geçiş ücreti farkı düşülecek. Bu sayede transit geçen gazın yüzde 15'ini kullanma hakkı da elde eden Türkiye bu miktar için daha az ücret ödeyecek. İlk etapta Yunanistan üzerinden Avrupa'ya sevk edilecek 11.6 milyar metreküp gazdan Türkiye, transit ücreti almanın yanısıra bu miktarın yüzde 15'ine karşılık gelen 1.7 milyar metreküplük kısmına daha az bedel ödeyecek ve serbestçe tüketebilecek.

ARZ GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK

Güler, enerji koridoru konumundaki Türkiye'nin artık etkin bir rol üstlendiğini belirterek, "Sadece geçiş ülke olma özelliği ile yetinmiyoruz. Hem Türkiye üzerinden transfer edilecek gazın yüzde 15'ini kullanabileceğiz hem de daha ucuz maliyetle temin edeceğiz. Bu sayede gaz aldığımız kaynakları çeşitlendirdiğimiz gibi arz güvenliğini de sağlayacağız" dedi.





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.