Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden olan

Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden olan

Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden olan ve 320'ye yakın kuş türü bulunan Kızılırmak Deltası, 56 bin hektarlık geniş alanıyla tüm doğa güzelliklerini içerisinde barındırıyor.

Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu Türkiye'deki en büyük deltalarından biri olan Kızılırmak Deltası, Samsun' Engiz, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer alıyor. 16 bin 110 hektar alanı sulak olan toplam 56 bin hektarlık alan içerisinde 320 kuş türünü barındıran deltaya ilk yerleşim M.Ö. 4000'lere Orta Asya'dan göç eden Kaşkarlar olarak biliniyor. Geç Kakoit çağdan itibaren yörede yerleşimlerin olduğu bilinmektedir. 1971 yılından itibaren çevrede yapılan araştırmalarda 57 höyük, 6 düz yerleşim yeri, 48 tümülüs, 5 kaya mezar, 3 mezarlık, 1 hamam, 1 hele, 1 köprü ile 25 adet antik çağ ve hemen sonrasına ait kalıntılar bulundu.

Hititler'den sonra sırasıyla Frigler, Kimmerler, Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Devleti yöreye egemen oldu. Türkiye'nin yaklaşık yüzde 64 olan kuş potansiyelini içerisinde barındıran delta yaklaşık 12 bin insanın geçimi, doğrudan sulak alan kaynaklarına balıkçılık, hayvancılık, sazcılık ve tarımla yapmasına imkanda sağlıyor.
Ülkenin Karadeniz kıyısında tek sulak alanı olan Kızılırmak Deltası, çeşitli kuş türlerinin yanında doğa güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Delta içerisinde bulunan göletler, sazlıklar ve çiçeklerle dolu sulak alanlar, oluşan büyüklü küçüklü derelerle ayrı bir görüntü oluşturuyor. Delta için yeterli tanıtımın yapılaması ve turizm potansiyelinin oluşturulmaması nedeniyle doğal güzellikler vatandaşlar tarafından görülmüyor ve bilinmiyor.

Birçok özelliği içerisinde barındıran deltanın deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunması, besin maddelerince zenginlik ve uygun iklim koşulları deltanın eşine az rastlanır öçlüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlıyor.
Deltada, 6'sı doğu, birisi ise batı yakasında olmak üzere 7 adet göl bulunuyor. Deltanın batısında Karaboğaz, doğuda Balık, Uzun Göl, Çernek, Liman Gölü, Gıcı Gölü ve Tatlı Göl bulunuyor. Göllerin suları ise tatlı denebilecek kadar az tuzlu ve sadece, denizle bağlantısı olan Balık Gölü'nde denizden su girişinin olduğu dönemlerde tuzluluk oranı artıyor.

Tamamı sığ olan göllerin en derin yeri su seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde dahi 3 metreyi geçmiyor. Ortalama derinlik 1.5 metre seyrediyor. İlkbaharda suların yükselmesiyle geniş alanlar su altında kalmakta, deltanın doğu ölümündeki göllerin tamamına yakını birleşmekte ve tek bir gölü andırıyor. Bu dönemde, balık gölü ile deniz arasında bulunan Kaleriç Ormanı'nın da büyük bir kısmı su altında kalmakta ve eşsiz bir görünün oluşturuyor.

Samsun Turizm Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Kızılırmak Deltası'nın dünyanın en önemli sulak alanlarından biri olduğunu, yeterli tanıtımın yapılamaması ve projelerin uygulanamaması nedeniyle gerekli verimin bölgeden alınamadığını söyledi.

Acilen bölge halkının deltaya sahip çıkarak kuş gözlemevi, konaklama yerleri, bölgedeki kaçak yapılan durdurulması gibi projelerin hayata geçilmesine destek verilmesi gerektiğini dile getiren Yavuz, "Biz deltanın yeterince verimli olarak kullanıldığına inanmıyoruz. Doğal bir hazine şehrimizde bulunuyor ama atıl durumda diyebiliriz. Binlerce kuş bölgede konuşlanmış, yüzlerce kuş türü var. Doğal güzelliklerinin yanı sıra bir de denizle bütünleşmiş. Dünyanın ender yerlerinden olarak tanımlanan Kızılırmak
Deltası, yabancıların ilgisini dahi çekmekte. Birçok bilim adamı bölgede inceleme yapmak için geliyor. Ama bölgede projeler mutlaka uygulanmalı. Tanıtım eksikliği üst düzeyde. Bölge yeterince tanıtılmıyor. Yerli ve yabancı turistler bölgeye çekilmeli" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.