Türkiye'den geçecek

Türkiye'den geçecek

Türkiye ile İran arasındaki enerji pazarlığına son nokta konuldu.

İran ile tarihi anlaşma
      Türkiye ile İran arasında dün imzalanan anlaşma, Türkmen gazının İran-Türkiye hattıyla Avrupa’ya taşınması ve İran’daki Güney Pars gaz sahasında bulunan üç fazı Türkiye işletmesini öngörüyor.

Türkiye ile İran arasında enerji pazarlığına son nokta dün Ankara’ya gizli bir ziyaret gerçekleştiren İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaneh’le yapılan anlaşma ile konuldu.
      NTV'nin haberine göre Hamaneh, Enerji Bakanlığı’ndaki uzun müzakereler sonucu Türkiye’nin İran’ın Güney Pars gaz sahasının 22, 23 ve 24’üncü fazlarını işletmesini kabul etti. İşletmeyi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı İran Devlet Petrol şirketiyle birlikte üstlenecek.
      Bu gazın Türkiye’ye ulaştırılmasıyla toplam tüketimin yarısına denk gelen 56 milyon metreküplük günlük doğalgaz ihtiyacı karşılanmış olacak.
      Rusya’nın Türkiye’yi by-pass eden gaz anlaşmaları yapması sonrasında Nabucco Projesi’nin geleceğini garanti altına alan madde de anlaşma metnine dahil edildi. Buna göre, İran gazı Avrupa’ya Türkiye üzerinden bu hatla ulaştırılacak.
      Yıllardır Türkmen gazının topraklarından geçmesine onay vermeyen İran, bu itirazından da vazgeçti. Türkmen gazı İran üzerinden Türkiye’ye, buradan da Avrupa’ya taşınacak.
      Enerji Bakanı Hilmi Güler’in Türkmenistan’a yaptığı son ziyarette Devlet Başkanı Muhammedov da gazlarının bu güzergahtan taşınabileceğini söylemişti.
      Taraflar anlaşmanın bir an önce sonuca ulaşması için Ağustos ayının üçüncü haftasında bakanlar düzeyinde yeniden biraraya gelecek. Altı ay geçerlilik süresi olan anlaşma sonuçlandırılamazsa uzatılacak.
      ABD’nin bu gelişmeden sonra ise Enerji Bakanlığı’ndan bilgi almak üzere harekete geçtiği öğrenildi. Türkiye-İran yakınlaşmasını kaygıyla izleyen ABD yönetimi, yakın zamanda Türkiye’ye bu yönde uyarılarını iletmişti.

Milliyet


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.