Türkiye Finans kaça satıldı?

Türkiye Finans kaça satıldı?

Boydak ve Ülker Grupları, Türkiye Finans'ın % 60'lık Hissesinin Satışı İçin National Commercial Bank ile Anlaştı

Türkiye Finans Katılım Bankası'nın ortakları Boydak Grubu ve Ülker Grubu, bankanın yüzde 60 hissesinin, aktif toplamı açısından Suudi Arabistan'ın en büyük bankası The National Commercial Bank'a (NCB) satışı konusunda anlaştı. Satış sonrası, Ülker ve Boydak grupları, ellerinde bulundurdukları yüzde 20'şer hisse ile banka yönetiminde stratejik ortaklık misyonlarını sürdürecekler. Devir işlemleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun onayına tabi olup  2007 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

SATIŞ RAKAMI

Anlaşmaya göre NCB, Türkiye Finans'a 1 milyar 800 milyon Amerikan Doları değer biçerek, bankanın yüzde 60 hissesini 1 milyar 80 bin Amerikan Doları karşılığında devir alacak.

Bu rakama, kapanışa kadar geçen sürede bankanın elde edeceği dönem karının da ilave edilmesi sözkonusu olacak. Bu anlaşma ile NCB, hızla büyüyen katılım bankacılığı sektörünün lideri konumundaki Türkiye Finans'ın kontrolüne sahip olacak.

NCB'nin Suudi Arabistan'da sahip olduğu faizsiz bankacılık deneyimi ile Ülker ve Boydak gruplarının sahip olduğu tecrübenin birleşmesi sonucu Türkiye Finans'ın büyümesini hızlandırarak, kurumsal ve bireysel müşterilerine sunduğu yüksek kaliteli ürün ve hizmetleri daha ileri noktaya taşıması hedefleniyor. 

NCB Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Abdullah Bahamdan, anlaşmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye Finans için gerçekleşen bu güçbirliği, bankacılıktaki hedeflerimiz açısından bir dönüm noktası ve bölgesel büyüme stratejimiz açısından da büyük bir adımdır. Bu anlaşma ayrıca Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki karşılıklı iyi ilişkilerin de yeni bir örneğidir” dedi.
NCB CEO'su Abdulkareem Abu Alnasr, anlaşmaya ilişkin yorumunda “Aylardır, Türkiye Finans'ta çok yetkin ve motive olmuş bir takıma şahit olduk. Bunu sürdürecek yetenekte olduklarına en üst düzeyde güven duyuyorum. Başarılarının daha ileriye gitmesi için gereken her türlü desteği sağlayacağız. Ayrıca Türkiye'deki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na da bu süreçteki yardımları için çok teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da anlaşmayla ilgili olarak, “NCB'nin Türkiye Finans'a olan ilgisi, bankamızın 2005 yılında gerçekleştirilen birleşmeden bu yana katılım bankacılığı sektörünün lideri olarak gösterdiği başarının kanıtıdır.

NCB'nin faizsiz bankacılık uzmanlığı ve geniş ürün yelpazesi, Türkiye Finans'ın büyümesine hız katacaktır” dedi.
Bu anlaşma, faizsiz bankacılık alanında dünyanın en büyük hisse devri işlemi olmasının yanı sıra bankacılık sektörünün bu özel segmentindeki ciddi büyümeyi ifade ediyor. Türkiye Finans 2006 yılında 97 milyon Amerikan Doları net kar elde ederek toplam varlıklarını 2.9 milyar Amerikan Dolarına, özkaynaklarını da 309 milyon  Amerikan Dolarına yükseltti.

2005 yılını 1.33 milyar dolar net kâr ile kapatan NCB, 2006 yılında yüzde 25 büyüme ile 1.67 milyar dolar net kâr açıkladı. Toplam aktif büyüklüğü 41.5 milyar dolara ulaşan NCB,  Orta Doğu'nun en büyük bankası.

Aktif büyüklük ve şube sayısı ile sektörünün lideri olan Türkiye Finans aynı zamanda özkaynak kârlılığı itibarı ile de Türkiye'nin en kârlı bankası. 156 bin bireysel ve kredi kartı müşterisine sahip olan Türkiye Finans, 30 bin ticari ve kurumsal müşterisine de bankacılık hizmetleri vermekte. 

HSBC Bank plc Londra ve İstanbul'da yer alan yatırım bankacılığı ekipleri aracılığı ile hisse satışı sürecinde Boydak ve Ülker Grupları'na finansal danışmanlık hizmetleri sağladı. NBK Capital ile birlikte Goldman Sachs ise bu süreçte NCB'ye danışmanlık hizmeti verdi.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.