Türkiye altın piyasasının 3. büyüğü

Türkiye altın piyasasının 3. büyüğü

Dünyada altın talebi yılın ikinci çeyreğinde 14.5 milyar dolarla rekor kırdı. Türkiye dünyanın üçüncü büyük altın piyasası konumuna geldi.

World Gold Council’den (Dünya Altın Konseyi) yapılan açıklamaya göre, 2007 yılının ikinci çeyreğinde altın takı talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 yükselerek 14.5 milyar dolarla rekora ulaştı. Söz konusu artış, özellikle kilit altın piyasaları olan Çin, Hindistan, Ortadoğu ve Türkiye’de gerçekleşti.

İkinci çeyrek için Türkiye’yi değerlendiren Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman,“Türkiye altın piyasası, ilk defa bu çeyrekte ABD altın piyasasını geride bırakarak dünyanın en büyük üçüncü altın piyasası konumuna geldi” dedi.

Açıklamada; altın fiyat dalgalanmalarının normal seviyelerine dönmesi, bir yıl önceki aynı döneme göre ortalama yüzde 6 artış gösteren altın fiyatının tüketiciler tarafından kabul görmesi, kilit piyasalardaki güçlü ekonomik performans gibi faktörlerin 2007’nin ikinci çeyreğinde talep artışına neden olduğu kaydedildi.

Dünyanın en büyük altın piyasası olan Hindistan’daki altın satışları en yüksek orana ulaşırken, Türkiye’de hem takı hem de yatırım amaçlı altın talebinde ikinci çeyrek rekorları kırıldı, Rusya’da ise altın takı talebi bugüne kadarki en yüksek çeyrek rekorunu kırdı.

İkinci çeyrek için Türkiye’yi değerlendiren Akman, “Türkiye’de altın talebi bir önceki yılın ikinci çeyreğine oranla altın takıda yüzde 14’lük bir artışla yeni rekor olan 52.2 tona, yatırım alanında ise yüzde 5’lik bir artışla yine yeni ikinci çeyrek rekoru olan 20.5 ton altına ulaştı” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.