Türk marlkaları dünya zinciri

Türk marlkaları dünya zinciri

76 ülkede 1600'e yakın Türk mağazası var

Türk markalarının yurtdışında açtığı mağaza sayısı 1600'e yaklaştı. Şu anda 76 ayrı ülkede 1600'e yakın mağazayla hizmet veren firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Malavi'ye (Güneydoğu Afrika'da) Uruguay'a bile mağaza açtılar.
Soysal Danışmanlık tarafından her yıl geleneksel olarak hazırlanan 'Perakende Kataloğu'nda, Türk firmalarının yurtdışındaki büyümesi oldukça dikkat çekiyor.
Kısa süre öncesine kadar çok az sayıda markanın yurtdışında yatırım yaptığını söyleyen Soysal Danışmanlık'ın sahibi Suat Soysal, "Çünkü, Türk firmaları markalaşma aşamalarını henüz tamamlayamamışlardı. Oysa bugün, sadece yurtdışından marka gelmiyor, bizim markalarımız da yurtdışına çıkıyor. Bu devam edecek bir süreç" dedi.

'Rekabet edebiliyoruz'

Öte yandan iç piyasadaki gelişmelere de dikkat çeken Soysal, şunları söyledi: "Yeni açılan alışveriş merkezleriyle birlikte, Türkiye'ye çok önemli markalar geldi. Ülkemiz perakende sektörü giderek bütün dünya devlerinin çarpıştığı bir pazar haline geldi. Wal-Mart dışında neredeyse dünyanın bütün hızlı tüketim ürünleri devleri ülkemizde faaliyet gösteriyor.
Bu yoğun rekabet, yerli ve yabancı perakendeciler arasında uzun zamandır bir tartışma ateşlemiş durumda. Öte yandan yurt dışından markaların gelişi sürecek. Bu bizim yerel perakendecilerimizi de rekabet ve verimlilik esaslı büyümeye iten önemli bir olgu. Türkiye'de rekabet edebilme becerisi, geçtiğimiz birkaç yılda iyice yerleşti."


Markaların yurtdışındaki mağaza sayıları

Türkiye tekstil ile dışa açılıyor
Red Star 240
LC Waikiki 116
Colin's-Loft 106
Alfemo 72
Mavi Jeans 56
Silk & Cashmere 46
Seray Mobilya 44
Damat Tween ADV 44
Koton 39
Rodi 36
Adil Işık 35
Linens 25
Collezione 24
Y-London 24
LTB-Little Big 22
İpek 22
Yataş 13
Hatemoğlu 6
 



Kaynak: Soysal Perakende Kataloğu 2007


Kontrolsüz artış

Modern perakendenin gelişmesini sağlayan alışveriş merkezleri yatırımlarının çok önemli olduğunu belirten Soysal, "Alışveriş merkezleri ile 1990'ların başında tanıştık, bugün sayıları 232'ye ulaştı. 149 tanesi ise faaliyet halinde, 83'ü inşaat, proje aşamasında. Sektörün gelişimi ve geleceği açısından çok önemli rakamlar bunlar.
Artık tüm dünyada 'box' denilen kutu şeklinde alışveriş merkezlerinin modası geçti" diye konuştu. Yeni kurulacak bir alışveriş merkezinin müşteriyi çekecek, iyi vakit geçirtecek ve şehre katkıda bulunacak bir yapıda olması gerektiğine dikkat çeken Soysal, şöyle devam etti:
"Alışveriş merkezleri konusunda ülkemizde önemli yabancı yatırımcılar var. Ama Türkiye çapında alışveriş merkezlerinin sayısında kontrolsüz artış var görüşü perakende sektörünce benimsenmiyor. Benimsenen şey belirli bölgelerde bir kontrolsüzlük var. Bu da perakende sektörünün dinamiğinde belirli bir çözüme ulaşacak."






HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.