TÜBİTAK, AB'nin en büyük araştırma kurumuyla anlaştı

TÜBİTAK, AB'nin en büyük araştırma kurumuyla anlaştı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Avrupa Birliği'nin (AB) bilim ve teknoloji araştırma merkezlerini kapsayan Ortak Araştırma Merkezi (JRC) arasında, Türkiye'deki araştırmacıların Avrupa'daki enstitülerde bilimsel çalışma yapabi

Harbiye'deki bir otelde düzenlenen imza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin son 10 yılda hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirterek, Gayrisafi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 1'inin AR-GE yatırımlarına ayrıldığını, 10 yıl önce bu rakamın yüzde 0,5 olduğunu söyledi.

JRC'nin AB için kritik alanlarda araştırma yapan enstitüleri bünyesinde barındıran önemli bir yapı olduğunu ifade eden Altunbaşak,” TÜBİTAK ile JRC, ilk 2007 yılında bir anlaşma imzaladı. 5 yıllığına yapılan anlaşma, imza töreniyle de 5 yıllığına yenilendi. JRC bünyesindeki araştırma merkezleri alanlarında en önemli yere sahipler. JRC bünyesinde en yetkin bilim insanları ve teknolojilerini barındırıyor. Bu anlaşmayla doktora ve doktora sonrası araştırmalarını yürüten genç bilim insanları başta olmak üzere, araştırmacılar JRC merkezlerinde büyük deneyim kazanacaklar.” dedi.

JRC enstitülerinin sağlık, çevre, enerji ve güvenlik gibi alanlarda araştırma yaptığını ifade eden Altunbaşak, bu alanların Türkiye için de öncelikli olduğunu kaydederek şöyle devam etti: ''Enerji, su, gıda ve savunma alanları bilim, teknoloji ve yenilik stratejisinde ivme kazanmamız gereken alanlar olarak belirlendi. Dolayısıyla, bu alanlarda kurulan işbirlikleri, kazanılan tecrübe bizler için ekstra önemli.'' diye konuştu.

45 ARAŞTIRMACI GÖREV YAPTI

JRC - TÜBİTAK işbirliğinin teknoloji ve insan kaynağı transferi noktasında da önemli olduğunu vurgulayan Altunbaşak, şu ana kadar JRC enstitülerinde 45 Türk araştırmacının görev yaptığını söyledi. Altunbaşak, 9 kurumsal işbirliği ve 18 AB çerçeve programı projesinde ortaklık kurulduğunu anlatarak, ‘Radyoaktif kirlenme seviyelerinin izlenmesi, çiftlik hayvanlarında görülen hastalıkların izlenmesi, deprem araştırmalarına yönelik çalışmalar, demir yolları ile toplu taşıma güvenliğine yönelik çalışma, orman yangınları ve Akdeniz'de kirliliği azaltma’ gibi ortak projelere örnekler verdi.

JRC Başkan Yardımcısı Vladimir Sucha da, TÜBİTAK ile ikincisi yapılan bu işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ''Bizimle çalışan araştırmacıların ücretlerini de siz ödüyorsunuz bu da bizim için önemli ve destekleyici. Biz TÜBİTAK ile çalışmaktan gurur duyuyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile JRC Başkan Yardımcısı Vladimír Sucha, ortak işbirliği anlaşmasını imzaladı.

TÜBİTAK-JRC arasındaki anlaşmayla 2012-2017 yılları arasında Türk araştırmacılar, AB Ortak Araştırma Merkezi bünyesindeki araştırma enstitülerinde geçici olarak çalışabilecek ve doktora ve doktora sonrası araştırmalarını yürütebilecek. JRC-TÜBİTAK özel bursiyerlik programı ile TÜBİTAK araştırmacının yaşam giderlerini karşılarken, JRC ise enstitülerinden yararlanma imkanı sağlıyor


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.