Tekstilde rapor sancısı

Tekstilde rapor sancısı

DPT önümüzdeki 10 yılda tekstil ve hazır giyimde ciddi bir küçülme yaşanacağını öngördü. Bu da sektörde tartışma çıkardı

DPT bir rapor hazırlayıp önümüzdeki 10 yılda tekstil ve hazır giyimde ciddi bir küçülme yaşanacağını öngördü. Kafaları allak bullak eden rapora tekstilciler 'Şevkimiz kırılıyor' diyerek tepki gösterdi

DEVLET Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan tekstil ve hazır giyim raporu sektörün kafasını allak bullak etti. Rapor tekstilde 2018 yılına kadar 600 bin kişinin işsiz kalacağı belirtilerek başta KOBİ'ler olmak üzere bazı firmaların sektörden çıkması gerektiği ifade ediliyor.

Raporun tekstilcilerin şevkini kırdığını belirten Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Kazım Arslan 'Gelişmiş ülkelerde bunlar olabilir ama henüz Türkiye gibi emekleme safhasında olan ülkelerde işletmeler kapatılırsa işsiz çoğalır. Dış ülkeler, Türkiye'de KOBİ gücünün olmasını istemiyor. Ülkemizde ise işletmelerimizin çoğu KOBİ niteliğinde. Raporda belirtilenler uygulanırsa, hem KOBİ'ler azalır, hem üretim azalır hem de işsiz çoğalır' dedi. Aslan 'Rapor, Türkiye gerçeğine uygun değil. Masa başında, hazırlanmış bir program. İşletmeler kolay kurulmuyor' dedi.

ÜLKEYİ OLUMSUZ ETKİLER

SELİN Tekstil'in ortağı Sedat Küçüker ise raporda sözü geçen bazı parçaların üretimin yurtdışına kaydırılmasının ülkeyi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Küçüker 'Amaç ülkede işçi istihdamı ise yurtiçinde üretim yapılmalı. Mamulü üretirken ucuz yaptırmak adına, üretimi başka ülkelere kaydırmak, buradakilerin işsiz kalması ve ekonomik kayıp anlamına gelir' ifadesimi kullandı. Küçüker, raporda ihracatın yüzde 20 oranında düşeceğine yönelik öngörüyü de doğru bulmadığını söyledi. Küçüker 'Piyasada birçok fabrika kapanıyor, batıyor ama ihracat yine de artıyor' dedi.

RAPOR LAF-I GÜZAF

DPT'NİN hazırladığı raporu tek cümle ile değerlendiren DEBA Yönetim Kurulu Başkanı Esat Sivri 'Ben buna laf-ı güzaf derim, o kadar' dedi. Sivri, raporu hazırlayan kişinin tekstili bilmesi gerektiğini belirterek, raporu saçma bulduğunu söyledi. Raporun hoş olmadığını söyleyen Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen ise DPT'nin, öngörülerini açıklarken, çözüm önerilerini de sunması gerektiğini belirtti.

BOŞUNA UĞRAŞMAYIN

SÖZKESEN 'Rapor 'Boşuna uğraşmayın, 2020 yılına kadar yok olacaksınız' diyor. Talihsiz bir açıklama. Üslup hiç hoş değil. Bu tür açıklamalar, sektörü çok olumsuz etkiler. Tekstil firmalarının moralini bozar, şevkini kırar. Milyonlarca insanın çalıştığı, istihdam konusunda bir numara olan bir sektörün mali piyasalarla olan ilişkilerini bozar' dedi. Tan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan, üretimin bir kısmının yurtdışına kaydırılmasının, iş piyasaya darbe vuracağını söyledi.

Rapora göre 600 bin kişi işsiz kalacak

DPT'NİN hazırladığı 'Türk tekstil ve hazır giyim sanayiinin değişen dünya rekabet şartlarına uyumu' konulu çalışmada, tekstilde önümüzdeki 10 yılda tekstil ihracatının yüzde 20, hazır giyim ihracatının ise 47 azalacağı ve bu durumda, 600 bin kişinin işsiz kalacağı belirtildi. Sektörün 2020 yılına kadar ciddi bir küçülme geçireceğini ortaya koyan raporda, tekstil üretiminin yüzde 23.1, hazır giyim üretiminin de yüzde 33 küçüleceği belirtiliyor.

Raporda üretimin her parçasının Türkiye'de sürdürülmesi yerine, bazı parçaların üretimin daha avantajlı olduğu ülkelere kaydırılması isteniyor. Rapora göre böylelikle katma değerin ve belli bir istihdamın Türkiye'de kalması sağlanabilecek. Bu sürecin 2008'den önce tamamlanması gerektiği belirtilen raporda, bazı firmaların sektörden çıkmasına da destek veriliyor. Ayrıca raporda finansal kapasitesi, üretim ve yönetim becerileri yetersiz, rekabet güçlüğü içindeki başta KOBİ'ler olmak üzere bazı firmaların sektörden çıkması gerektiği ifade ediliyor. 

Murat Acar/Star




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.