TBMM Başkanı Çiçek Şişli Belediyesi'nde

TBMM Başkanı Çiçek Şişli Belediyesi'nde

TBMM Başkanı Cemil Çiçek Şişli Belediyesi'ne gerçekleştirdiği ziyarette yeni anayasa çalışmaları hakkında konuştu.

Cemil Çiçek, Şişli Belediyesi ve ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının yeni anayasa konusundaki görüş ve önerilerini dinledi. Gerçekleştirilen toplantıya, ilçedeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra, Ermeni Cemaati Patrik Vekili Aram Ateşyan, Musevi Hahambaşı İshak Haleva, Süryani-Katolik Cemaati lideri Yusuf Sağ, Süryani-Ortodoks Cemaati Patriği Yusuf Çetin de katılarak görüş ve düşüncelerini ifade ettiler.


Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in konuşması öncesinde bir konuşma yaparak, yeni anayasa önerilerini dile getirdi. Sarıgül, konuşmasında “Çağdaş medeni dünyanın vazgeçilmez ve ertelenemez kuralı olan temel hak ve özgürlükler, çağımız demokrasilerine uygun bir hukuk sistemi tarafından koruma altına alınmalıdır. Yeni anayasa devleti esas alan değil, insanı esas alan bir metin olmalıdır. Yeni anayasa eşitlik, adalet ve özgürlük kavramlarını temel değerler olarak kabul etmeli, yargı, devleti koruyan değil, hukuk düzenini koruyan bir yapıda olmalıdır” dedi.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her yerini dolaşarak yeni anayasa konusunda STKlarla, meslek örgütleriyle bir araya gelerek fikir alışverişi yaptıklarını, onların yeni anayasadan beklentilerini öğrenerek bir taslak metin hazırlayacaklarını belirtti. Çiçek, “Türkiye’nin yeni bir anayasa talebi var. Miadını çoktan doldurmuş bir anayasayı halen yürürlükte tutmaya devam ediyoruz ve bunun bedelini de çok ağır ödüyoruz. Bir ülkede demokrasinin var olduğunu gösteren en önemli unsur, o ülkenin anayasasıdır. Anayasalar, yapıldığı dönemin dengelerini, önceliklerini taşır. 1982 anayasasında güvenlik unsuru, özgürlüklerin önüne geçmişti. Günümüzde insan hakları ve özgürlükler daha ön planda olmalıdır” dedi.

Çiçek, yeni anayasanın çağdaş değerlere uygun, hak ve özgürlüklerin ön planda olduğu bir anayasa olması gerektiğini vurgulayarak, “Yeni anayasada bir uzlaşı olması lazım. 74 milyon yurttaşımızın benimseyebileceği bir anayasa çerçevesinde uzlaşı anayasası olan ortak bir metin ortaya çıkarmak zorundayız” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.