Tarihi bina bakımsız kaldı

Tarihi bina bakımsız kaldı

İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nün tarihi binası bakımsız kaldı.

 Osmanlı’nın 1861 yılında silahhane yönetim binası olarak yapılan görkemli binanın durumu kötü. Konum olarak Nişantaşı ve Beşiktaş’ın tam ortasında olan bina günümüzde İTÜ(İstanbul Teknik Üniversitesi) bünyesinde hizmet vermeye devam ediyor. 152 yıl önce örneğine az rastlanır görkeme sahip olan bina şu sıralar bakımsız kalmaktan kötü durumda. Duvarları dökülen binanın restore edilmesi de pek gündemde değil.




Binanın tarihçesi

Silahhane yönetim binası (Karakolhane Binası) olarak yapım çalışmaları 1861-1862 yılları arasında dönemin saraya da hizmet etmiş ünlü Balyan ailesine mensup Simon ve Sarkis Balyan tarafından tamamlanmıştır. 
Üç katlı olan silahhane binası, Osmanlı döneminin sonlarında Jandarma Kumandanlığı hizmetine verilmiştir. Cumhuriyetten sonra sırasıyla, Nakliye, Topçu, İstihkâm ve Jandarma Okulu olarak kullanılmıştır. 1956'da Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilmiş, bir süre Teknik Okul olarak hizmet gördükten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kullanımına bırakılmıştır. Tarihi binayı tamamlayıcı olarak inşa edilen dershane bloklarından oluşan ek bina 1970'li yılların başında hizmete girmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.