Spor Yöneticiliği Bölümü Nedir? İş Alanları Nelerdir?

Spor Yöneticiliği Bölümü Nedir? İş Alanları Nelerdir?

Spor yöneticisi spor hizmet ve faaliyetlerinin yönetiminden sorumlu kişilere denmektedir.

Spor yöneticisi spor hizmet ve faaliyetlerinin yönetiminden sorumlu kişilere denmektedir. Spor yöneticisi olmak isteyen kişi üniversitelerin ilgili bölümlerinde 4 senelik eğitim almak zorundadır. Bu bölümde öncelikli olarak spor endüstrisine yönelik yöneticiler yetiştirilmektedir. Bunun sonucunda hem kamu hem de özel sektörde yer alan spor ile ilgili kurumlara ve eğitim bölümlerinde çalışacak olan kişiler eğitilmektedir. Bu bölümde yer alan öğrenciler ayrıca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatlarında uzmanlık alanlarında yönetici olarak çalışabilmektedir. Öğrenciler eğitimlerinin sonuna geldiklerinde insanlarla iyi iletişim kurabilen ve bu insanlara düşüncelerini açıkça ifade edebilen, ikna yeteneği yüksek, karşısındakinin ihtiyaçlarına karşı duyarlı ve hoşgörülü olarak mezun olmaktadır. Spor yöneticiliği bölümü nedir sorusu bu bölüme merakı olanların kafasını kurcalasa da aslında oldukça basittir. Spor yöneticiliği bölümü nedir sorusunun cevabı kısaca bu bölümde sporun bilimsel temellerini ele alarak geliştirmenin eğitimi verilmektedir. Spor endüstrisi içerisinde işletme ve ekonomi üzerinde eğitimlerini alan ve bunları profesyonel spora uygulayabilen kişiler yetiştirilmektedir.

 

Spor Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?

 

Genel olarak bu bölümü bitirecek olan öğrencilerin aklına spor yöneticiliği bölümü nedir sorusundan sonra spor yöneticisi ne yapar sorusu gelmektedir. Spor yöneticisi beden eğitimi ve spor faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli personelin sağlanmasından sorumludur. Bölümden mezun olan öğrenciler göre başladıklarında kurumun yönetim mekanizmasını oluşturan çerçeve içerisinde para, personel, zaman ve mekan gibi kaynakları maksimum verimi elde edecek şekilde organize edecektir. Bunların yanında kurum amaçları ile çalışanların amaçlarını örtüştürmek, sporun her kademesinde yer alan kişiler ile iletişim ağı kurmak spor türünün özellikleri kapsamında kurumun tesislerinin işletilmesi, malzeme tedariği ve ilgili planlamalar yapmak yer almaktadır. Çağın getirdiklerini takip eden ve bunları uygulayabilen yöneticiler alanlarında saygın bir konuma gelmektedir. Genel olarak bu pozisyonda olmak isteyenlerin sporda yetenekli, yönetme özelliklerine sahip, ekip halinde çalışabilen ve sorumluluk sahibi olması beklenmektedir. Yöneticiler iş hayatlarında genel olarak büro ortamında çalışırken bulundukları kuruma ait tesislerin kontrolü, sporcuların ve diğer çalışanların izlenmesi amacıyla açık havada da çalışmaktadır. Özel sektörde yer alan kişiler gösterdikleri başarıya göre amatör kulüplerden profesyonel kulüplere geçiş yapabilirken kamu kurumlarında görev alanlar, Müdür Yardımcılığı, Müdürlük, İl Müdürlüğü ya da Daire Başkanı gibi seviyelere yükselebilmektedir.

 

Spor Yöneticiliği Bölümü Nedir ve Öğrencileri Neler Beklemektedir?

 

Spor yöneticiliği bölümü denince sadece akla spor ve fiziksel eğitimler gelmemelidir. Bu bölümde yer alan öğrenciler aynı zamanda belirli bir sağlık ve fizyoloji bilgileri yanı sıra işletme ve iktisat gibi alanlarda da eğitim almaktadır. Bölümün öğrenim süresi 4 yıldır. Öğrenciler her bölümde olan Türkçe, Yabancı Dil gibi derslerin yanı sıra ritim eğitimi ve dans, sporcu beslenmesi, bilgisayar, psikomotor gelişimi, halka ilişkiler ve daha bir çok farklı alanlarda bulunan dersleri almaktadır. Öğrenciler bu gibi zorunlu derslerin yanı sıra futbol, basketbol gibi takım sporları ile beraber yüzme, sportif ritmik jimnastik ya da dağcılık gibi bireysel sporlardan da seçmeli ders almaktadır. Bölümü bitiren öğrenciler Lisans Diploması almaktadır ve Spor Yöneticisi unvanına sahip olmaktadır. Öğrencilerin bu bölüme girerken üniversitelerin kendi yaptıkları özel yetenek sınavlarını geçmeleri gerekmektedir. Bu sınavlar genel olarak spor becerileri, teknikleri, hız ve güç gibi performansa dayalıdır. Bu performans uzun atlama, koşu, topla oynama ya da jimnastik hareketleri yolu ile değerlendirilmektedir. Spor yöneticiliği nedir sorusuna bir cevap aramayı isteyenleri önce eğlenceli ve farklı bir öğrencilik hayatı sonrasında ise başarılı bir kariyer beklemektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.