Sosyal medyadaki trollere ithafen

Sosyal medyadaki trollere ithafen

İnternet ortamında özellikle de sosyal medyada sürekli karşılaştığımız bir sözcük var: “Trol”! Herkes birbirine “trolü kes, trolü bırak,iletimi trolledin” gibi cümleler kullanıyor. Herkesin aklında farklı bir algı oluşturan ve kullanımı her geçen gün yayg

İnternet ortamında özellikle de sosyal medyada sürekli karşılaştığımız bir sözcük var: “Trol”! Herkes birbirine “trolü kes, trolü bırak,iletimi trolledin” gibi cümleler kullanıyor. Herkesin aklında farklı bir algı oluşturan ve kullanımı her geçen gün yaygınlaşan trol kelimesi aslında ne anlama geliyor…


“Trol,
İskandinavya folklorunda genellikle dev ya da cüce olarak resmedilen, mağaralarda yaşayan efsanevî, çirkin bir yaratıktır. Modern çocuk hikâyelerinde genellikle köprülerin altında bekleyen, yolcuları çeşitli işlerle oyalayan veya haraç kesen karakterler olarak resmedilir.İnternet trollüğü, insanları tahrik ederek ve kızgınlıkla yazılmış cevaplar vereceklerini umarak, e-posta veya çevrimiçi grup mesajları göndermek olarak tarif edilir.Trollük internetteki sosyal ortamlardaki iç hukukun ihlalidir.”diyor özgür ansiklopedimiz vikipedi.


Trollük yapmak günümüzde ise, özellikle sosyal medyada var olan ciddi bir paylaşım ya da sorunun alaya alınması ve ciddiyetini kaybetmesi için yapılan girişimlere deniyor.


Bazı sayfalar zararlı içeriklerle belirli bir amaç için kurulan sayfaları suiistimal etmeye çalışırken bazı sayfa kullanıcıları da bağlı bulunduğu kurum ya da kuruluşun amaçlarından aykırı davranışlar sergileyerek trol sınıflandırmasındaki yerini alıyorlar. Trol karikatürlerin oluşturulduğu günümüzde mizahla süslenmiş bir trol sanatı da kendini göstermeye başlıyor.


İnternet ortamından ve sosyal medyadan gündelik hayatlarımıza girmeye başlayan trol karakterler genelde sık sık karşılaştığımız ciddi durumları alaya alarak kendisine eğlence payı çıkaran insanların adeta özensiz bir çizim hali.


Umarım bu yazıyı okuduktan sonra trolleşmeye kalkışmaz kimse. Sonuçta troller her ne kadar benimsenmiş olsa
da pek de seviliyor sayılmaz.


Haber: Elif Soykan

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.