Şişli'nin dünü, bu günü, yarını!

Sevgili Şişlili dostlarım ve okuyucularım,

Şişli Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni değerli dostum Mehmet Tekin'in nazik daveti üzerine; belli periyotlarda, İstanbul ve Şişli İlçesi ile ilgili sosyal, kültürel, sağlık, imar, çevre, ulaşım ve kentsel dönüşüm ile ilgili yazılar yazarak katkı sunmaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

ÖNCE, ŞİŞLİ BELEDİYESİ'NİN GELİRLERİNİ NASIL ARTTIRABİLİRİZ?

Şişli Belediyesi'nin Gelirler Müdürlüğü ile 1997 yılında yaptığımız toplantılarda, Emlâk ve Çevre Temizlik vergi mükelleflerinin ancak 70 bin kişi olduğunu gördük.

MÜKELLEF SAYIMIZI 110 BİN KİŞİYE ÇIKARTTIK

İki sene boyunca yaptığımız çalışmalar neticesinde; mükellef sayısını 110 bin kişiye çıkarttık. Bunun sebeplerini araştırınca: ilginç olaylarla karşılaştık.

Şişli İlçesi daha önceden Beyoğlu İlçesi’ne bağlıydı. Oradan ayrılıp ilçe olunca bazı ihmal ve aksaklıklar olmuş.

Bir sürü tapu sahibi, binasının iskânı olmayıp ta tapu sahibi olanlar hiç emlâk ve çevre vergisi mükellefi olmamış adeta gizlenmişler.

KAÇAK YAPILAR DA VERGİ MÜKELLEFİ OLMAMIŞLAR

Diğer bir husus ise; iskân aldıktan sonra kaçak inşaat yapıp ilave kat yapanlar da, vergi mükellefi olmamışlar. İşte bu kaçakların tespiti sonucu, belediyenin gelirleri bir anda ciddi bir şekilde artmıştı.

MÜKELLEF SAYISININ 230 BİN OLDUĞU TESPİT ETTİK

1999 Nisan Ayı’nda özel bir harita ve kadastro firmasına yaptırmış olduğum dijital aksonometrik üç boyutlu havadan görüntülü çalışmada; emlâk ve çevre vergi mükellef sayısının esas 230 bin kişi olduğunu tespit etme imkânına ulaşmıştık.

Tabi bu durum, Huzur, Seyrantepe Maslak ve Ayazağa Mahalleleri dahil iken. Zira bu mahalleler şimdi Sarıyer İlçesi’ne dahil oldu.

MÜTEAKİP YAZIMDA BAZI TAVSİYELERİM OLACAK

Şişlili dostlarım ve okuyucularım, sizlerle küçük bir anektodumu paylaşmak istedim.

Emeği geçen tüm belediye başkanlarımıza şükranlarımızı sunar, yeni Belediye Başkanımız Sayın Muammer Keskin'e selam ve sevgilerimle başarılar dilerim.

Not: Şayet belediye gelirlerimiz artarsa, müteakip yazımda bazı tavsiyelerimi önereceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.