Şişli Halkı Ölüme Mahkum Edilemez

Şişli Halkı Ölüme Mahkum Edilemez

Önceki yazılarımda 'Kentsel Dönüşüm'ün neden zorunlu olduğu ve Kentsel Dönüşüm yoluyla yapılacak inşaatlar için uygulanacak prosedürleri açıklamıştım.



Bugün deprem kaçınılmaz oluşu konusunda, Şişli'nin içinde bulunduğu acıklı ve bu yönden de çaresiz durumunu ortaya koyacağım.

 Şişlide, Merkez,Nişantaşı. Mecidiyeköy, Osmanbey, Okmeydanı, Feriköy ve Kurtuluş gibi ana arterler-semtlerde binalar bitişik nizamda büyük bir çoğunlukla. Bunlara, 1980 öncesi inşa edilmiş, 60-70 yıllık eski yapılardır. Bu binalar ,1999 depremi öncesi,1975 ve daha eski deprem yönetmeliklerine göre inşa edilmişlerdir. Hatta, hiç deprem yönetmeliğine dahil olunmayan yıllarda,  mühendislerin statik bilgilerine göre zemin etüdü yapılmadan yaptıkları statik hesaplara göre binaları inşa etmişler ve ettirmişlerdir. Bugünkü

yapılarda olan 2007 yılı deprem yönetmenliğine göre malesef 30 yılı aşkın ve 1998 öncesi inşa edilen binaların halleri tabiri caiz ise çürük binalar olarak nitelendirilmektedir.

BELEDİYE DUYARSIZ

Şişli'de binaların yenilenebilmesi için, mevcut imar durumunun, mevcut  yapıya  göre fazla bir hak tanınmasıdır. Burada bitişik nizamda olunması dolayısıyla ancak kat yüksekliği

fazlalaştırımak suretiyle mümkün olabilecektir. İncelemeler göstermektedir ki, Şişli'de binaların yenilenmesi nerede ise imkansıza yakındır. Çünkü Şişli Belediyesi bu konuda duyarsız  kalarak bina yenilenmelerini sağlayacak bir imar politikası dahi tespit edememiş durumdadır ki, bu son derece hazindir,üzüntü vericidir.

Eski binaların eski mevcut imar durumlarını koruyamayan bir belediye ile karşı karşıyayız.

Örnek olarak Sıracevizler’i verebiliriz. Caddenin imar durumunu, bu cadde ve çevresi konut bölgesinden, ticari bölgelere ilaveten birer kat kazandırılmak suretiyle buradaki vatandaş

son derece mağdur ve çaresiz durumuna düşürülmüştür. Yükseklikle bir katı kesilen bu yöredeki vatandaşlar ne yapacaktır.

CİDDİYET VE SAMİMİYET

Haklı olduğunu söyleyen Şişli Belediyesi Konut imardan ticari imara çevirirken, binaların durumu göz önüne alınmamıştır. Bir belediye, yaşam yeri olan vatandaşa “Ben binayı ticari alana çevirdim, sen başka yere gitmeye hazırlan” diye bilir mi? Bize göre, Şişli Belediyesi’nin Şişli halkını depremden koruyacak iş acilen kat yüksekliğinin % 20 - % 30 oranında, 2 veya 3 kat artırmak suretiyle binaların yenilenmesinin önünün açılmasıdır.

Şişli Belediyesi’nin sayın başkanının konuyu ciddiyet ve samimiyetle ele alması halinde Şişli halkını depremden koruyacağına inanıyorum. Sayın başkan, bu görev her şeyden önce insani ve vicdani görevinizdir. Aksi Takdirde ilk depremde sayın belediye  başkanı vicdan azabından kurtulamayacaktır.

Şişli Belediyesi’nin Şişli halkını ölüme razı etmeye hakkı yoktur ve acil bir şekilde Şişli’de binaların yenilenerek sağlam hale getirilmesinin yolunu açılmalıdır.

Kendilerinin plan yapma yetkisini sıkıntılı olduğunu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi kabul etmiyor” diyorsa, derhal Şişli halkının katılacağı bir platform oluşturularak “Kentsel dönüşümün” acilen uygulanması ve insanların yaşam hakkı güvence altına alınmalıdır.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum