Sıcaklardan korunmak için hangisi tercih edilmeli? Uzmanlar ne diyor?

Sıcaklardan korunmak için hangisi tercih edilmeli? Uzmanlar ne diyor?

Hangisi tercih edilmeli? Vantilatör mü, klima mı? Klimanın veya vantilatörün zararları nelerdir? Hangisi daha doğru bir serinlik sağlar?

DIŞARI VE İÇERİNİN SICAKLIKLARI ARASINDA 7 DERECE FARK OLMALI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Selvi:

"Serinlemek için klima da vantilatör de tercih edilebilir. Ama kullanmasını bilmek gerekiyor. Biz kullanmasını bilmediğimiz için bazı olumsuz vakalarla karşılaşıyoruz. Bana da her gün klimayla vantilatöre bağlı olarak 3 ile 5 arası vaka geliyor. Ancak klimalar, doğru kullanıldığı zaman faydalı da oluyor. "Vantilatör yüz felci yapıyor" şeklinde haberler çıkıyor. Doğru kullanmadığınız zaman klima da yüz felcini getirebilir. Klimadan bahsediyorsak dışarıdaki sıcaklık ile klimalı ortamdaki sıcaklığın arasında en fazla 7 derece fark olmalıdır. Klimanın ayarı yüksekte değil düşükte tutulmalıdır. Ayrıca klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. Vantilatörler ise direkt kişiye dönük tutulmamalıdır. Bu şekilde kullanıldığı takdirde sağlığımız açısından olumsuz bir etki yaratmaz."

GÜNDÜZ KLİMA, GECE VANTİLATÖR

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Abidin Tanrıkurt:

Vantilatör de klima da tercih edilebilir. Ancak klimanın derecesi çok önemli. Dışarıda 40 derece sıcaklık varken klimanın derecesini 18'e düşürürseniz olumsuz etkilenirsiniz. Oda sıcaklığı normalde 35 dereceyse siz klimada 30 dereceyi tercih etmelisiniz. Vantilatör ise sadece bir kişinin üzerine gelmemeli. Çevreyi taramalı ve orta şiddette açılmalı. Klimalarda dağ esintisi ayarı makbuldur. Dalga dalga gelen esinti rahatsızlık vermeyecektir. Gece kullanımında özellikle de uyku pozisyonundayken vantilatörün kullanılmasını tavsiye ederim. Burada da eğer sağ tarafta yatıyorsanız, vantilatör sol tarafı taramalı. Bu rahatsızlığa neden olmaz. Klima ve vantilatörün yanlış kullanımında ortaya çeşitli ağrılar çıkabilir. Boyun ve sırt tutulmaları, bu bölgelerde kas spazmı gerçekleşebilir. Bir kişinin eski bir hastalığı yeniden nüksedebilir. O nedenle gündüzleri klima, geceleri vantilatör seçilmelidir. Ama her ikisi de doğru biçimde kullanılmalıdır.

"VANTİLATÖR DEĞİL KLİMA TERCİH EDİLMELİ"

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma:

Kişisel fikrime göre herkes klimayı tercih etmeli. Bunun iki nedeni var. Vantilatörün soğutucu etkisi yok sadece havayı bir yönden alıp diğer yöne götürür, aldatıcı bir tesir yaratır. Ortamın ısı derecesini düşürmez. Vantilatörde motor sarfiyatı az bile olsa bire bir enerji tüketimi olur. Vantilatörden 280 Watt'lık bir güç alırsınız. Bu nedenleri biraraya getirirsek tercih klima olur. Klima ile vantilatörü bire bir ölçtüğünüz zaman klimada enerji sarfiyatı daha düşük olur. Bunu kışın kafelerde kullanılan elektrikli ısıtıcılara da benzetebilirsiniz. Bir Kilowatt'lık enerji tüketiminde 1 Kilowatt'lık bir enerji alırsınız. Bu bağlamda kapalı alanlarda sadece klima tercih edilmelidir. Sıcaklıklar, nemler küresel ısınmanın etkisi. Şu anda farkındaysanız güneşin yakmasını hissetmiyorsunuz. Bana sorarsanız da enerji verimliliği Türkiye'nin bir numaralı gündemi olmalıdır. Klimalar da enerji verimliliğini sağlıyor.

Sanatçı Banu Zorlu:

Bu sıcaklarda hem klimayı hem de vantilatörü kullanıyorum. Öyle bir durum ki hem yazlık evimizde hem de kışlık evimizde her odada bir vantilatör bir de klima var. Evde babaannem ve annem yaşıyor. İkisi de tansiyon hastası, onun için çok sıcak onlara yaramıyor. Bu yüzden her yere klima da vantilatör de koyduk. Ya ikisini aynı anda çalıştırıyoruz ya da birini kapatıp birini açıyoruz.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.