Ses kısıklığı kanser belirtisi olabilir

Ses kısıklığı kanser belirtisi olabilir

Doç. Dr. Mehmet Akdağ, ses kısıklığının hafife alınmaması gerektiğini bu rahatsızlığın kanser habercisi olabileceğini belirtti

Doç. Dr. Mehmet Akdağ, ses kısıklığını: “Sesin boğuk, kısık, pürüzlü, çatallı, dalgalı olması durumudur.” şeklinde açıklayarak “Ses kısıklığı basit bir boğaz enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi gırtlak kanseri hastalığında habercisi olabilir.” dedi.

Akdağ: “Enfeksiyon, alerji, sigara, reflü, öksürük, yüksek ses ile konuşma gibi etkenler ses kısıklığına neden olabilir.” dedi ve ekledi “Seste değişikliğe neden olabilecek burun tıkanıklığı, bademciklerde büyüklük, farenjit, sinüzit, alerjik rinit gibi hastalıkların varlığı araştırılmalıdır. Poliklinik şartlarında endoskopik yöntemle ses tellerinde nodül, polip ya da reflü olup olmadığı kontrol edilmelidir.”

Ses kısıklığı tedavisinde botoks

Ses istirahatinin ses kısıklığı tedavisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Akdağ, enfeksiyon, alerji, reflü gibi durumlarda ilaç tedavisi uygulanabileceğini söyledi. Akdağ: “Ses terapisi egzersizleri hastaya fayda sağlayabilir. Bu egzersizler özellikle polip, nodül ve fonsiyonel ses hastalıkları tedavisinde uygulandığında bazen ameliyata bile gerek kalmayabilir. Hastalığın durumuna göre botoks tedavisi de seçenekler arasındadır.” dedi.

"Gırtlak kanseri belirtisi olabilir"

Akdağ, ses kısıklığının gırtlak kanserinin belirtisi olabileceğinin altını çizerek: “15 günden fazla süren ses kısıklığı durumu varsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Son dönemlerde kadınlarda giderek artan sigara kullanımı nedeniyle yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda gırtlak kanseri erkeklere göre kadınlarda yaklaşık 7 kat artmış olduğu ortaya çıkmıştır.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.