Senkron Motor Nedir?

Senkron Motor Nedir?

Yükü değişmesine rağmen devir sayısı sabit kalan ve senkron hızda dönen motorlara senktron motor adı verilir. Bu motorların devir sayıları sadece frekans ve kutup sayıları değiştirilmek şartı ile ayarlanabilir.

Yükü değişmesine rağmen devir sayısı sabit kalan ve senkron hızda dönen motorlara senktron motor adı verilir. Bu motorların devir sayıları sadece frekans ve kutup sayıları değiştirilmek şartı ile ayarlanabilir.Kullanılan kaynağın frekansına ve kutup sayılarına bağlı olarak her zaman senkron bir hızla dönen sabit hızlı makinelere senkron makine denir. Senkron makineye elektrik enerjisi verildiğinde mekanik enerjisi elde edilirse senkron motor olarak çalışır.

Senkron makinenin, senkron motor olarak çalışması için şebekeden çekilen elektrik akımının stator sargıların da döner manyetik alan meydana getirmesi gereklidir. Bu işlemi meydana getirebilmesi için m fazlı sargıya ve m fazlı akıma ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç karşılanması durumunda elde edilen alanın dönüş hızı ile içinden geçen kutup rotor sargılarının dönüş hızı birbirine eşitlenir. İki döner alan birlikte hareket eder ve makine şebekeden çektiği elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür.

45.png

Senkron Motor Çalışma Prensibi

Senkron motor,  5 parçadan meydana gelmektedir. Stator, rotor, bilezikler, fırçalar, yataklar ve diğer parçalar olarak 5 farklı parçadan meydana gelmektedir.

Senkron motorlar yükü değişmesine rağmen devir sayısı sabit kalan motorlardır. Manyetik döner alanın hızı ne kadar ise rotor mili de o kadar hızlı dönmektedir. Ayrıca yapı olarak senkron motorlar ile senkron generatörler arasında bir fark yoktur. Tek fark senkron g

Generatörlerin rotoru DC akımla beslenir, senkron motorların rotoru DC akımla, statoru ise AC ile beslenir.

Senkron motor ile senkron generatörlerin enerji dönüşümleri birbirine zıt yöndedir. Makinenin çalışması için var olması gereken büyüklükler de farklıdır. Fakat her ikisinde de gereken, ortak olan manyetik akıdır. Generatör çalışma işletme şeklinde manyetik alan kutup sargısının bulunduğu makinenin hareketli parçası olan rotorda üretilir. Kutup sargısı doğru akımla beslenerek hava aralığında zamana göre değişmeyen, genliği sabit olan doğru manyetik alan meydana getirir ve bu alan da rotorun döndürülmesi ile statora yerleştirilmiş sargının düzlemlerinden değişik açılardan geçer ve gerilimi tetikler. Tetiklenen gerilim alternatiftir yani zamana göre değişir. Senkron motor çalışma prensibi  ise makinenin elektrik enerjisini kullanarak, manyetik alan yardımıyla mekanik enerji üretmesidir. Burada gereken elektrik şebekeden çekilir.

Senkron motor ile ilgili daha detaylı bilgiyi http://www.schneider-electric.com.tr/tr/ adresinden alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.