SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ

SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ

Dünyanın en köklü üniversitelerinden biri olan Saraybosna Üniversitesi kapılarını artık Türk öğrencilere de açıyor. Yıllardır yükseköğretimde okuma hayali kuran herkes rahatlıkla bu üniversitede istediği derecede eğitim alabilecek.

Dünyanın en köklü üniversitelerinden biri olan Saraybosna Üniversitesi kapılarını artık Türk öğrencilere de açıyor. Yıllardır yükseköğretimde okuma hayali kuran herkes rahatlıkla bu üniversitede istediği derecede eğitim alabilecek. Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da bulunan Saraybosna Üniversitesi, Türkiye’de yapılan LYS-YGS tarzı sınavlara girme ya da bu sınavlardan herhangi bir taban puan almış olma şartı koşmuyor öğrencilere.

Öğrenim fiyatları ülkemizde bulunan özel üniversitelerden daha uygun olan kurum Bosna-Hersek’te 1940’dan bu yana eğitim vermektedir. Ayrıca ülkenin ilk yükseköğretim kurumu olan Saraybosna Üniversitesi bir devlet üniversitesidir. Bu özelliğinden dolayı da birçok özel imkâna sahiptir. Uygun fiyatlara Avrupa standartlarında eğitim veren üniversitenin diplomaları Türkiye’de de tanınıyor. Ülkemizden bu üniversiteye okumaya gelen öğrenciler hem yurtdışında eğitim almanın farklılıklarını öğreniyor. Hem de yine kendileri gibi dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler ile tanışıyorlar. Bu da Türk öğrencilere dünyanın her yerinde bağlantıları olan insanlar olması anlamında bir hayli avantaj sağlıyor.

Saraybosna Üniversitesi mezunlarına Europass Mavi Diploma da veriyor. Bu diploma şunu ifade ediyor. Bu diplomaya sahip olan mezunlar Avrupa’nın her ülkesinde çalışma iznini rahatlıkla alabiliyor. Ayrıca dünya kalitesinde eksiksiz bir eğitim aldığının bir belgesi olarak gençlere kariyer planlarını yaparken istedikleri ülkede çalışma ve yaşama şansı sunuyor. Yurtdışında okumak bir öğrencinin her açıdan büyük kazanımlara sahip olmasını sağlar. Bu küçük Avrupa şehrinde hem okuyup hem de turistik bir faaliyet sürdürecek olan öğrenciler bunun getirisini ilerleyen yıllarda iş hayatına atıldıkları zaman rahatlıkla görebilecekler.

Saraybosna Üniversitesi’ne okumak için kaydolan öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan da geri ödemeli öğrenci kredisi alma imkânına sahipler. Türkçe destekli de eğitim veren üniversite Türk öğrencilerin çok uygun fiyatlara rahatlıkla okuyabileceği bir kurum. Bünyesinde bir de tıp fakültesi ve büyük bir araştırma hastanesi olan üniversite özellikle tıp okumak isteyen Türk öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilen bir okul. 1945 yılında kurulan tıp fakültesi uzman bir eğitim kadrosuna ve Avrupa standartlarında eğitim kalitesine sahip. Örneğin tıp fakültesinde okumanın yıllık maliyeti 3000 Euro civarında, öğrenci fakülteye aşlamadan önce bir yıl hazırlık sınıfı okuyor ve Boşnakça dil eğitimi alıyor.

Sene sonunda fakülte giriş sınavına dâhil edilen öğrenci, sınavdan başarılı olursa eğer fakülteye kaydı yapılıyor. Ayrıca hazırlık sınıfının bir yıllık eğitim ücreti de 3000 Euro olarak belirlenmiş. Sizde Lisans ya da yüksek lisans derecesinde kendinize uygun bir bölüm bulabilirsiniz bu okulda. Mühendislik, mimarlık, eczacılık, sosyal bilimler, hümaniter bilimeler ve bir sürü fakültesi ile Saraybosna Üniversitesi kapıları Türk öğrencilere sonuna kadar açık. Üniversitenin ülkemizde yetkili tek kurumu Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı’dır. Öğrenciler okula başvuru öncesinde ce sonrasında firmanın profesyonel elemanları tarafından yönlendiriliyor. Firma yurt içinde ve yurtdışında öğrencilere her türlü yardımı sağlıyor. Ülkedeki konaklama ihtiyaçlarına kadar her işlerini hallediyor. Saraybosna Üniversitesi’nde eğitim hayatı boyunca şehirde ve okulda karşılaşabilecekleri her türlü sorunla alakalı Türk öğrenciler firmaya başvurabiliyorlar.

Saraybosna’da Yaşam Şartları Nasıl?

Saraybosna bulunduğu konum itibariyle yeşillikler içinde sessiz ve sakin, tarihi güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Şehirde karasal iklim hâkimdir. Şehir halkı Türk öğrencilere karşı oldukça sıcak davranıyorlar. Bir öğrenci şehirde 200 Euro gibi bir harçlıkla aylık geçimini sağlayabiliyor. Osmanlı mimarisi ile şekillenmiş olan şehir Türk öğrenciler için yabancı bir coğrafya olmaktan çok bir ata toprağı önemi taşıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.