Sağlık Bakanlığı'ndan ÖSS uyarısı

Sağlık Bakanlığı'ndan ÖSS uyarısı

Sağlık Bakanlığı, pazar günü yapılacak olan OKS öncesi, öğrencileri beslenme konusunda uyardı. Uyku uyarısı yapılarak, kahvaltıda neler yemek gerektiği sıralandı.

Sağlık Bakanlığı, OKS öncesinde düzenli kahvaltı yapılmasını, kahvaltıda ise maydanoz yenilmesini önerdi.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son günlerde çeşitli kaynaklarda, sınav öncesi algılamayı ve konsantrasyonu artırmaya yönelik diyet önerilerinin yer aldığı belirtilerek, bu önerilerin bir kısmının sağlıksız ve bilimsel temelden yoksun olduğu bildirildi.
Açıklamada, öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sabahı bilinçli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekilerek, “Sınavlarda hiçbir besin başarıyı tek başına, mucizevi bir şekilde etkilemez. Tüm öğrencilerimizin, özellikle bu günlerde beslenme kurallarına uymaları oldukça önemli. Yeterli ve dengeli beslenme, dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler, süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır” denildi.

Bu besinlerin önerilen tüketim miktarlarının, kişiye özgü olarak değiştiğine işaret edilen açıklamada, bireyin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite durumunun bu miktarları etkilediği kaydedildi.
“DÜZENLİ BESLENİN STRESİ YENİN”
Açıklamada, öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sabahı yoğun stresin yol açtığı fizyolojik etkilere maruz kaldığı vurgulanarak, bu etkilerin düzenli ve uygun beslenme ile kontrol edilebileceğine dikkat çekildi.
Stres ve heyecanın insan vücudunun enerji tüketimini artırdığı vurgulanan açıklamada, OKS sınavı için son hazırlıklarını yapan öğrencilere yönelik şu uyarılara yer verildi:

“-Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır.

-Yapılan araştırmalar, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında, peynir ve yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalı.
-Sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalı.

ŞEKER YERİNE KURU ÜZÜM YEYİN
-Sınav öncesi ve sınav esnasında, şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminleri bakımından zengin olan taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmeli.

-Mali olanaklar ölçüsünde, balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilmeli. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar, içerdiği yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar.

-Sınav esnasında susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalı, sınavda su tüketiminin yanı sıra, sıkılmış taze meyve suyu tüketmenin hem sıvı ihtiyacını karşılayacağı hem de dikkati toplamaya yardımcı olacağı unutulmamalı.

-Kafein içeren ürünler adrenalinin serbest kalmasına, böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Sınav öncesinde çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafein içeren ürünlerin yerine süt, taze meyve suyu, ıhlamur ya da kuşburnu çayı tercih edilmeli.”



ANKA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.