Rus tarihçiye göre Baltacı gerçeği

Rus tarihçiye göre Baltacı gerçeği

Bir Rus uzman, Baltacı ile Deli Petro'nun katıldığı 1711'deki Osmanlı-Rus Savaşı'nı analiz etti. Uzman, Osmanlı'nın Baltacı ile nasıl bir fırsat kaçırdığını gözler önüne serdi.

Cenk Başlamış

Rus uzman İgor Kurukin, 1711 Prut Savaşı'nda Osmanlı kuvvetlerine komuta eden Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa'nın bozguna uğrattığı Çar 1. Petro'nun (Deli Petro) ordusunu yok etmemesinin Rus tarihini değiştirdiğini yazdı. Kurukin, Parlamentskaya gazetesinde yayımlanan yazısında, 1711'deki savaşın sonuçlarını Rusya açısından inceledi.
Çar, çadırda sinir krizi geçirdi

Yeniçerilerin 9 Temmuz'da "çılgınlar gibi" saldırıya geçtiğini belirten Kurukin, saldırıların püskürtülmesine karşın kuşatılan Rus ordusunun yorgun ve aç durumda kaderine razı bir şekilde beklediğini söyledi.

Çar'ın umutsuzluğa kapıldığını belirten Kurukin, bu sırada çadırında bulunanların ifadesine dayanarak, "Çar, bir süre için kendini kaybetti, sağa sola koştu, göğsünü yumrukladı ve ağzını açamadı. Belli ki sinir krizi geçiriyordu" diye yazdı.
Bütün kaçış yollarını kapatan Türk ordusunun 1. Petro'yu çok ağır bir yenilgi ya da tutsak düşme seçenekleriyle karşı karşıya bıraktığını vurgulayan Kurukin, ancak 10 Temmuz günü Türk tarafının Rusların görüşme önerisini beklenmedik bir şekilde kabul ettiğini anlattı.

Paşa'ya hediyeler gönderildi

Çar'ın, temsilcisi Pavel Şarirov'la Baltacı Mehmet Paşa'ya değerli hediyeler gönderdiğini kaydeden Kurukin, şu bilgileri verdi:
"Aslında Çar, St.Petersburg dışında her yeri vermeye hazırdı. Ama, Çar ve elçisi, Rus ateşine dayanamayacaklarından korkan yeniçerilerin, yeni bir saldırıya geçmek istemediğini bilmiyorlardı.
Tabii Türkler de Rus ordusunun ne kadar umutsuz bir durumda bulunduğunun farkında değildi. Yoksa kolaylıkla daha fazla şey elde edebilirlerdi."
Kurukin, Şarirov'un, Baltacı Mehmet Paşa'ya 250 bin ruble ödeme sözü verdiğini söylerken, ancak, bu paranın niteliğine açıklık getirmedi.

Çariçe'nin esir düşme endişesi

Yazıda, Çar 1. Petro'nun eşi Katerina ile ilgili sadece bir satıra yer veren Kurukin, Türk kuşatması altında umutsuzca bekleyen Çariçe'nin esir düşebileceği endişesiyle değerli eşyalarını subaylara verdiğini, daha sonra hemen aldığını bildirdi.
Kurukin, Çariçe ile Baltacı arasında yaşandığı söylenen mahalle dedikodularından, "özel bir ilişkiden" ise söz etmedi. Kurukin, "1. Petro Türklere esir düşse ya da cephede ölse, Rusya'nın büyük bir devlet olmasını sağlayan askeri ve idari reformların hiçbiri yapılamayacak, yani bambaşka bir tarihimiz olacaktı" değerlendirmesinde bulundu.



Milliyet



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.